Rusijos rašytojas atsisakė susitikimo su V.Putinu

„Jie visai nėra politiniai kaliniai“, – tikino D.Peskovas.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 8:55 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:17 AM

Viename kategoriškiausių savo pareiškimų opoziciją palaikantis rašytojas sakė, kad boikotuos ketvirtadienį organizuojamą V.Putino susitikimą su rašytojais, kuriame prezidentas turėtų aptarti vyriausybės paramą literatams.

Rusija jau ne kartą buvo kaltinama, kad teisia opozicijos aktyvistus dėl politinių motyvų, nors Maskva neigia turinti politinių kalinių.

„Kol šalyje yra politinių kalinių, aš negaliu būti arti jos vadovo, netgi tame pačiame pastate“, – interneto tinklaraštyje rašo B.Akuninas, kurio detektyviniai romanai yra skaitytojų mėgstami Rusijoje ir užsienyje.

„Tai reikštų, kad man priimtina klausytis gražių kalbų asmens, kuris laiko žmones įkalintus dėl jų politinių įsitikinimų“, – nurodo jis.

Šis rašytojo pareiškimas sulaukė piktos V.Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo reakcijos. Šis apkaltino B.Akuniną „nihilizmu“.

„Literatų bendruomenėje turime keletą atstovų, kurie... tradiciškai atsisako galimybės susitikti su prezidentu ir uždavinėja jam klausimus, į kuriuos patys negali atsakyti“, – pareiškė D.Peskovas interneto naujienų svetainei Snob.ru.

„Deja, tai yra tam tikro pobūdžio socialinis nihilizmas, kuris neduoda jokios naudos“, – nurodė jis.

D.Peskovas taip pat paneigė, kad Rusijoje esama politinių kalinių.

„Nesuprantu, ką jis vadina politiniais kaliniais. Ar tuos, kurie buvo suimti „Bolotnajos“ byloje?“ – klausė jis, kalbėdamas apie 2012 metų gegužės 6 dienos protestą Maskvos Bolotnajos aikštėje, per kurį buvo suimti prieš V.Putiną protestavę aktyvistai.

Rusijoje keliolika aktyvistų yra iki teismo įkalinti dėl protesto prieš V.Putino sugrįžimą į Kremlių trečiai kadencijai.

Kiti yra kalinami namų arešto sąlygomis arba slapstosi. Spalio mėnesį vienam aktyvistui teismas skyrė prieštaringai vertinamą neterminuotą gydymą vienoje psichiatrijos ligoninių.

„Jie visai nėra politiniai kaliniai“, – tikino D.Peskovas.

„Jiems pateikti kaltinimai dėl chuliganizmo, smurto prieš teisėsaugos pareigūnus. Tai visai nesusiję su politika“, – nurodė jis.

Ketvirtadienį turintis įvykti susitikimas jau sulaukė kritikos, nes jame turėtų būti aptartos sovietų laikus primenančios, galimos valstybinės stipendijos literatūros kūrėjams.

Rusija jau paskyrė dosnų valstybės finansavimą filmams, kuriems pritaria valstybės fondas. Tarp tokių juostų yra kelios sovietinių laikų didvyrius ir karo pergales šlovinančios juostos.

Kitas opoziciją palaikantis poetas ir žurnalistas Dmitrijus Bykovas, kuris taip pat atmetė Kremliaus kvietimą, radijui „Echo Moskvy“ sakė: „Mes galime kaip nors išspręsti mūsų rašytojų problemas be valdžios lyderių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.