Šokiruojantis atradimas Lenkijoje: du didžiausi priešai - giminės

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-12-01 12:26, atnaujinta 2018-02-20 01:27

Katalikiškoje Lenkijoje biblijinis teiginys, kad visi žmonės yra broliai ir seserys, nes turėjo du bendrus protėvius, teoriškai neturėtų nieko stebinti ir juo labiau kelti aistras. Realybė visgi yra kitokia, ir net labai religingi lenkai dažnai yra priešiški kitos rasės, tautos, ar kitokių ideologinių pažiūrų žmonėms. Tokio nusistatymo absurdiškumą neseniai demaskavo žymus geneologijos medžių sudarinėtojas, profesorius Marekas Minakowskis, atskleidęs, kad dvi priešiškiausias politinės arenos asmenybes sieja giminystė.

„Didžiojo Seimo palikuonių geneologijos“ sudarytojas M.Minakowskis atskleidė, kad opozicijos lyderis, ekspremjeras Jaroslawas Kaczynskis yra tolimas dienraščio „Gazeta Wyborcza“ įkūrėjo ir ilgamečio redaktoriaus Adamo Michniko pusbrolis.

Ši žinia šokiravo katalikiškus bei „patriotinius“ tinklapius, nes A.Michnikas yra žydų tautinės mažumos atstovas, o J.Kaczynskio šalininkais yra nacionalistai, aukštinantys tautiškumą.

Šios dvi asmenybės yra pirmo ryškumo žvaigždės Lenkijos politinėje arenoje, tuo pačiu jau daug metų būdami nesutaikomais priešais, vienas kitą kaltinantys kenkimu valstybei.

J.Kaczynskio tėvas Raimundas dalyvavo antikomunistinės Armija Krajowa veikloje, o A.Michniko tėvas Ozjaszas Szechteris priešingai – ilgai žavėjosi komunizmu ir sovietmečiu ėjo aukštas pareigas šioje partijoje.

Vėliau O.Szechteris išsižadėjo komunizmo, o jo nesantuokinis sūnus A.Michnikas už antisovietinę veiklą buvo kalinamas. 1980 m. Lenkijoje įsikūrus nepriklausomai „Solidarumo“ profsąjungai, tiek A.Michnikas, tiek J.Kaczynskis tapo vienais iš antikomunistinės kovos lyderių.

1989 m. šaliai atsikračius komunizmo, šių lyderių keliai išsiskyrė ir jiedu palengva tapo nesutaikomais priešais. A.Michnikas ėmė vadovauti savo įkurtam „Gazeta Wyborcza“ laikraščiui ir propagavo idėją, kad komunistams reikia atleisti skriaudas ir ateitį kurti visiems bendrai, taikingai.

Tuo tarpu J.Kaczynskis ėmė telkti partiją, raginančią vykdyti visuotinę liustraciją ir nuo valdžios izoliuoti buvusius komunistus. J.Kaczynskio šalininkai ėmė skleisti absurdiškus įtarimus, kad žydiškos kilmės A.Michnikas talkina antilenkiškiems Izraelio, JAV, Vokietijos, Rusijos interesams.

Tapęs premjeru J.Kaczynskis į vyriausybę pakvietė prieškaryje antižydiškus pogromus rengusius jaunalenkius, ir suartėjo su radio „Radio Maryja“ įkūrėju, kunigu Tadeuszu Rydzyku. Pastarasis ne tik išgarsėjo antižydiškais pareiškimais, bet ir kartoja J.Kaczynskio teiginius apie A.Michniko antilenkiškumą, kas esą pasireiškia bažnyčios kritika bei feminizmo ir seksualinių mažumų teisių propagavimu.

Ne mažesnį autoritetą visuomenėje turintis A.Michnikas savo ruožtu ragina J.Kaczynskio įkurtos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) neprileisti prie valdžios, nes tai sustabdytų šalies virtimą modernia valstybe. Liberalą A.Michniką labiau remia inteligentija bei didmiesčių gyventojai, o konservatyvusis J.Kaczynskis yra populiaresnis kaimuose.

Nei A.Michnikas, nei J.Kaczynskis nekomentavo genealogo M.Minakowskio pranešimo, o apžvalgininkai nepastebėjo jokio pusbrolių suartėjimo. Politinis tinklapis „naTemat“ ironizuoja, kad suartėjimą galbūt trukdo tai, kad šios asmenybes yra labai tolimi – 31 kartos pusbroliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.