Stačiatikių aktyvistams užkliuvo spektaklis

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Dec 1, 2013, 6:48 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:47 AM

Maskvoje stačiatikių aktyvistai surengė akciją, imdami pavyzdį iš panko grupės „Pussy Riot“, kurios dvi narės dabar kali už bandymą surengti politinį koncertą Kristaus Išganytojo katedroje. Šį kartą skandalas kilo Maskvos A.Čechovo dailės teatre (MCHAT) per spektaklį „Idealus vyras“, kurį režisavo Konstantinas Bogomolovas (šis režisierius dirbo ir Lietuvoje – Vilniaus mažajame teatre šį sezoną pastatė spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas“). Per antrąjį veiksmą iš salės į sceną netikėtai įšoko skandalingai pagarsėjęs Stačiatikių bažnyčios aktyvistas Dmitrijus Enteo su juodai vilkinčia verkiančia mergina ir pradėjo šaukti: „Ką jūs darote?“, „Tai šventvagystė!“, „Liaukitės!“.

Kol režisieriaus padėjėjas kvietė apsauginius, į įvykį įsitraukė techninės tarnybos – administratoriai, dekoracijų montuotojai ir netgi žiūrovai.

„Gerai pasipešėme, - pasakojo teatro meno vadovo padėjėjas Pavelas Rudnevas. - Mačiau, kaip administratorė Valentina Ivanova, plačiu mostu persižegnojusi, varė nuo scenos spiegiančią ir rankomis mosuojančią pienburnę juodais drabužiais. Po to atsiprašė pilnos salės. Ir tai buvo taip didinga, taip monumentalu...“

Vėliau paaiškėjo, kad akcija buvo parengta iš anksto. Prieš spektaklį D.Enteo savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė: „MCHAT scenoje - sodomija, šventenybių išniekinimas, nuoga boba vaizduoja nukryžiavimą ir jai meldžiamasi. Mes padarysime tam galą!”

Anksčiau stačiatikių aktyvistai buvo parašę pareiškimą policijai, kuriame tvirtino, kad spektaklis „Idealus vyras“ pagal Oscaro Wilde'o pjesę pažeidžia įstatymą dėl tikinčiųjų jausmų įžeidimo. Tačiau po incidento Vidaus reikalų ministerijos Maskvos vyriausioji valdyba pranešė: provokacijos dalyviai sulaikyti, spendžiamas klausimas dėl jų patraukimo administracinėn atsakomybėn.

D.Enteo radikaliomis akcijomis gina stačiatikybę ir tradicines vertybes. Jis surengė keletą provokacinių akcijų prieš gėjus, „Pussy Riot“, abortus ir kt.   Spektaklio „Idealus vyras“ premjera įvyko 2013 metų vasario mėnesį. Spektaklis sukėlė didelį atgarsį dėl daugybės asociacijų su dabartine Rusijos visuomenine ir politine padėtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.