Britė dėl reto sindromo jaučiasi lyg Alisa iš Stebuklų šalies

Ar kada nors spėliojote, kaip jautėsi Lewiso Carrollo kūrinio „Alisa Stebuklų šalyje“ herojė, kai aplinkui ją viskas tai mažėjo, tai augo? Apie tai galėtų papasakoti 24 metų Abigail Moss. Jai diagnozuotas sindromas, kuriam ir duotas garsios knygos vaikams pavadinimas, rašo „The Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2013, 10:35 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:42 PM

Jungtinėje Karalystėje gyvenanti mergina kenčia sutrikimą, dėl kurio jos matomi objektai staiga pradeda augti arba mažėti.

Keistos haliucinacijos A.Moss, kuri yra populiaraus tinklapio PlanetIvy.com redaktoriaus pavaduotoja, prasidėjo, kai jai buvo penkeri.

Panašūs priepuoliai ištikdavo ir jos tėvą.

„Kai buvau jaunesnė, kęsdavau priepuolius beveik kiekvieną dieną ir būdavo pakankamai baisu. Padėtį sunkino tai, kad niekas nežinojo, kas tai yra“, – pasakojo A.Moss.

Alisos Stebuklų šalyje sindromo priepuoliai merginai gali prasidėti bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje. Jie tęsiasi apie dvidešimt minučių.

„Jautiesi, lyg aplink tave mažėtų kambarys, o tavo kūnas didėtų. Atrodo, lyg rankos ir kojos pailgėja. Daiktai rodosi esantys toliau arba mažesni, nei yra iš tiesų“, – savo pojūčius vardijo A.Moss.

Ištikus priepuoliui ir judesiai merginai gali atrodyti greitesni, staigesni, o aplinka tampa neproporcinga.

A.Moss dėl savo būklės pagalbos kreipėsi į šešis psichologus, tačiau nesėkmingai. Vienas jų klaidingai diagnozavo epilepsiją, kitas sakė, kad britė keistą būklę tiesiog išaugs.

Alisos Stebuklų šalyje sindromas A.Moss diagnozuotas tik praėjusiais metais.

Pirmiausia A.Moss perskaitė nedidelę publikaciją laikraštyje, o po to ėmė ieškoti daugiau informacijos apie sutrikimą internete.

„Kai paskambinau tėčiui, negalėjome patikėti, kad keistenybė, kurią abu kentėme, yra tikra ir turi pavadinimą“, – prisiminė A.Moss.

Internetinėje erdvėje ji ėmė diskutuoti apie savo būklę su likimo draugais iš viso pasaulio.

A.Moss sako, kad jos savijauta pagerėjusi ir dabar priepuoliai ją ištinka maždaug penkis kartus per metus, dažniausiai prieš einant miegoti.

Tačiau yra ir tokių Alisos Stebuklų šalyje sindromą kenčiančių žmonių, kuriems sutrikimas gerokai apsunkina gyvenimą.

„Alisos Stebuklų šalyje sindromas turi būti ištirtas daug labiau. Nemanau, kad tai toks retas sindromas, kaip mano dauguma psichologų“, – kalbėjo A.Moss.

Tarp sindromo požymių taip pat įvardijamas jausmas, kai laikas lekia per greitai arba per lėtai, neadekvatus garsų girdėjimas ar jausmas, kad žemė po kojomis yra korėta.

Simptomai pacientams dažniausiai pasireiškia naktį.

Parengė Jurgita Žilinskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.