Brazilės kovoja už nuogybes paplūdimiuose

Prieš draudimą protestuos nuogomis krūtimis. Tokio jauko užteko, kad į vieną Rio de Žaneiro paplūdimių suplūstų gausus būrys fotografų ir šiaip smalsuolių vyrų. Bet moterų pasirodė tik saujelė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 23, 2013, 7:29 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:35 PM

Tai nebuvo dar viena ukrainiečių išgarsinta „Femen“ akcija. Vis dėlto protestą įkvėpė vietinė Pietų Amerikos garsenybė – aktorė Cristina Flores. Ją pusnuogę lapkričio mėnesį pareigūnai sulaikė paplūdimyje. Moteris teigė nežinojusi, kad Brazilijoje negalima degintis pusnuogei. Pasipiktinusi aktorė pakvietė braziles protestuoti, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP ir BBC.

Tad nenuostabu, kad itin reklamuotas protestas prieš draudimą moterims apnuoginti krūtinę Ipanemoje – antrame pagal garsumą Rio de Žaneiro paplūdimyje – sutraukė nemažai žiniasklaidos atstovų.

Skirtingai nei įprasta manyti apie Braziliją, jog tai itin liberali šalis, kurioje ne šiaip įprastas, bet tiesiog karaliauja nuogo kūno kultas, brazilės ir šalies lankytojos įsitikina, kad mitai ir realybė skiriasi.

Pagal dar 1940-aisiais išleistą, bet taip ir nepakeistą įstatymą moterys paplūdimiuose privalo prisidengti viršutinę kūno dalį, antraip jų laukia areštas ir bauda už nepadorų elgesį viešumoje.

Dalis moterų įsitikinusios, kad toks įstatymas ne šiaip atgyveno, bet ir yra veidmainystės pavyzdys.

„Tai yra apsimetėliškas puritoniškumas, kuris palaiko mūsų mačo kultūrą ir draudžia moterims apnuoginti krūtinę“, – sakė viena protesto dalyvių Olga Salon.

Ji buvo viena iš nedaugelio moterų, kurios ryžosi pasirodyti paplūdimyje be liemenėlės prieš kelių šimtų fotografų būrį.

Protesto akcijoje žadėjo pasirodyti net keli tūkstančiai apsinuoginusių moterų, tačiau, dalyvių teigimu, dauguma tiesiog pabūgo.

Viena organizatorių Ana Rios teigė, kad atėjusios moterys parodė drąsą – jos tiesiai prieš objektyvus nusimetė viršutinę bikinio dalį.

Tiesa, moteris apgailestavo, jog didžiąją dalį susirinkusiųjų sudarė fotografai ir pažiopsoti atėję vyrai.

„Gaila, kad visa tai virto žiniasklaidos cirku“, – sakė moteris. Tiesa, ne visi vyrai atėjo žiopsoti – nedidelis būrelis linksmai nusiteikusių vyriškių taip pat prisidėjo prie protestuotojų.

Išsirengę vyrai nusipaišė ant krūtinės apskritimus ir kone maldavo pareigūnus juos sulaikyti už tą patį, už ką būtų sulaikytos lygiai taip pat apsinuoginusios moterys.

Tiesa, pareigūnai nei į pusnuoges moteris, nei į jas palaikančius vyrus nereagavo – gal dėl milžiniško žiniasklaidos susidomėjimo, o gal ir dėl to, kad po kiek laiko protestuotojos apsirengė.

Rio de Žaneiro policija retai skiria griežtas bausmes viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies nedėvinčioms moterims.

Dažniausiai apsiribojama perspėjimu ir įsakmiu tonu siūloma kuo greičiau prisidengti krūtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.