Šiaurės Korėjos diktatorius išbandė savo slidinėjimo kurortą

Stalinistinės Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas – patenkintas. Kaip jis ir pageidavo, pirmasis šalies slidinėjimo kurortas Kangvono provincijoje, Masiko tarpeklyje prieš Naujuosius metus buvo užbaigtas. Čia netgi veikia du keltuvai, kurių tironui šiemet nesutiko parduoti Europos šalys. Kim Jong-unas pats išbandė keltuvus bei trasas ir iškilmingai pareiškė, kad dėl šio pramogų parko į Šiaurės Korėją yra nukreiptas viso pasaulio dėmesys, rašo „The Guardian“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2014, 3:14 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:51 AM

Vizito Masike metu jaunasis šalies vadovas „su dideliu pasitenkinimu“ sakė, kad viskas yra nepriekaištinga ir nurodė valdžiai gerai tarnauti žmonėms, kad kurorto lankytojai nuolat jaustų partijos meilę ir rūpestį.

Jis taip pat įsakė kuo greičiau surengti kurorto atidarymo ceremoniją.

Kurortą Masike statė tūkstančiai Šiaurės Korėjos kareivių ir darbininkų. Žurnalistai matė, kaip vyrai kūjais daužo kalnų uolas, o moterys, persimetusios kastuvus per petį, žygiuoja į darbą skambant patriotinei muzikai iš mikroautobusų garsiakalbių.

Valstybinė žiniasklaida rudenį tikino, kad bandydami atlikti svarbiausius darbus iki reikiamos datos darbininkai savo „kasdienes darbo kvotas vykdė daugiau nei 200 proc. pajėgumu“.

Tiesa, iš kur atsirado du keltuvai, neaišku. Kadangi Pchenjanas neturėjo technologijų pats pasigaminti keltuvų, jis siūlė milijonus JAV dolerių juos gaminančioms Austrijos ir Prancūzijos bendrovėms.

Jos atsisakė, nes kovą priimta nauja sankcijų porcija draudžia Šiaurės Korėjai pardavinėti prabangos prekes.

Tuomet Pchenjanas už keltuvus 7,7 mln. JAV dolerių pasiūlė vienai Šveicarijos bendrovei. Kim Jong-unas į šį prašymą galėjo dėti nemažai vilčių, nes ši šalis nuo senų laikų garsėja neutraliteto politika, o pats Pchenjano lyderis Šveicarijoje yra baigęs mokslus. Būtent čia Kim Jong-unas tikriausiai ir užsikrėtė pomėgiu slidinėti.

Tačiau Šveicarijos valdžia neleido parduoti keltuvų. Esą šis slidinėjimo kurortas yra propagandinis projektas, mat didelė dalis šalies gyventojų yra priversti badauti ir niekad negalės sau leisti šios pramogos.

Dėl to Šiaurės Korėja, kuri yra bene didžiausia žmogaus teisių pažeidėja, Europą apkaltino „rimtu žmogaus teisių pažeidimu”.

Vėliau diktatorius pareiškė, kad jeigu Šiaurės Korėja gali pasigaminti atominę bombą, tai galės pasigaminti ir keltuvus.

Kurorte bus du pagrindiniai viešbučiai – vienas su 250 kambarių skirtas užsieniečiams ir 150 kambarių viešbutis vietos gyventojams.

Neabejojama, kad Šiaurės Korėja prabangų slidinėjimo kurortą nusprendė statyti nenorėdama būti užgožta Pietų Korėjos.

Pastaroji valstybė 2018-aisiais rengs žiemos olimpines žaidynes.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.