Sausio 1-ąją Afganistane - išgalvotų gimtadienių šventimas

Ne visos valstybės šią savaitę sutiko Naujuosius metus. Pavyzdžiui, Afganistane jie švenčiami tik pavasarį. Bet afganistaniečiai be progos neliko – sausio pradžioje jie masiškai paminėjo išgalvotas savo gimimo dienas.

Dažnas afganistanietis nežino, kada gimė, todėl renkasi sausio 1-ąją.
Dažnas afganistanietis nežino, kada gimė, todėl renkasi sausio 1-ąją.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 3, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:22 AM

Tūkstančiai Afganistano gyventojų sausio 1 dieną oficialiai tapo vyresni vienais metais.

Mat masiškai švenčiamas gimtadienis slepia didžiulį trūkumą šalies sistemoje – dėl karų praėjusio amžiaus devintąjį ir dešimtąjį dešimtmečiais Afganistane nebuvo registruojamos gimimo datos, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Washington Post“.

Šeimos taip pat nematė reikalo prisiminti tikslių kūdikių gimimo datų – tvarkantis dokumentus pareigūnai prašydavo nurodyti tik apytikslę gimimo dieną pagal musulmonų kalendorių.

Padėtis pasikeitė po JAV ir jų sąjungininkių invazijos į Afganistaną 2001 metais.

NATO narės pateikė afganistaniečiams naujų darbo pasiūlymų, galimybių prašyti vizos ir išpopuliarino tinklalapius, kuriuose prašoma nurodyti tikslią gimimo datą pagal romėnų kalendorių.

„Tie mūsiškiai, kurie nežino, kada gimė, pasirinko sausio 1 dieną“, – apie Afganistano gyventojų rastą išeitį iš keblios padėties pasakojo JAV armijos vertėjas Tariqas.

Vyras pasielgė lygiai taip pat, nes miglotai žino, kada gimė. O sausio 1-ąją prisiminti daug lengviau nei kitą dieną.

Didėjant prieigai prie interneto ir miestuose populiarėjant socialiniams tinklams, tiksli gimimo diena tapo kebliu klausimu vis didesniam skaičiui Afganistano gyventojų.

„Sausio 1-ąją nurodau kiekvieną kartą registruodamasis internete. Praeityje žmonės nebuvo pakankamai išsilavinę, kad išsaugotų gimimo datų įrašus“, – kalbėjo neseniai universitetą baigęs 23-ejų Nazeras Hussainas, manantis, kad gimė kažkada pavasarį.

Kolektyvinis Afganistano gyventojų gimtadienis jau spėjo tapti įvairiausių juokelių objektu.

Pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose kai kurie užsienyje gyvenantys afganistaniečiai juokais iš karto pasveikina keliasdešimt tą pačią dieną gimusių draugų.

Tačiau Jungtinių Tautų atstovai pabrėžia rimtas žmonių gimimo neregistravimo pasekmes.

2007-aisiais parengtame organizacijos dokumente teigiama, kad ši informacija labai svarbi ginant žmogaus teises.

Gimimo datų įrašai svarbūs suvedant nelaimių išskirtas šeimas ar padedant vaikams gauti pabėgėlių statusą. Jie reikalingi ir atliekant gyventojų surašymą.

Sausio pradžioje gimimo dieną masiškai švenčia ne tik karų išdraskyto Afganistano gyventojai. Sausio 1-ąją kaip savo gimimo datą pasirinkę ir tūkstančiai Somalio, Vietnamo, Sudano gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.