Mūšis dėl Šerloko Holmso – ar galima kurti naujus jo nuotykius?

Tai galvosūkis, kuris sutrikdytų net patį Šerloką Holmsą. Dabar, kai pasibaigė autorių teisių apsaugos terminas beveik visoms sero Arthuro Conano Doyle'io istorijoms apie skrybėliuotąjį pypkę įsikandusį detektyvą, rašytojai tapo laisvi savo kūriniuose vaizduoti šį veikėją naujose istorijose, ir tam nereikalinga gauti leidimą ar susimokėti už licenciją, praneša AP.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-07 17:46, atnaujinta 2018-02-17 20:34

Bent jau taip nusprendė Čikagos federalinis teismas. Tačiau A.Conano Doyle'io paveldėtojų advokatai ketina apskųsti tokį sprendimą. Garsiojo škotų rašytojo ir gydytojo palikuonys tvirtina, kad Holmso ir daktaro Vatsono personažus A.Conanas Doyle'is plėtojo ir vėlesniuose savo kūriniuose, todėl autorinių teisių apsauga turi galioti iki 2022 metų.

„Tai nerimtas argumentas. Tai reiškia, kad tu gali be apribojimų perspausdinti A.Conano Doyle'io kūrinius, bet negali sukurti naujos istorijos? Tai neatrodo logiška“, - piktinasi rašytojas Leslie Klingeris, iškėlęs bylą „Conan Doyle Estate Ltd“.

Prieš savaitę sulaukęs palankaus nuosprendžio, L.Klingeris planuoja užbaigti knygą „Šerloko Holmso kompanijoje“. Knygoje – originalios trumpos istorijos, kuriose veikia A.Conano Doyle'io kūrinių personažai ir randami kiti jo kūrinių elementai. Šiuo metu knyga redaguojama. Ją planuojama išleisti rudenį.

Jeigu apeliacinis teismas sprendimą sustabdys, toks sprendimas gali iškelti grėsmę daugybei kitų rašytojų ir gerbėjų, pratęsiančių autorių kūrinius be leidimo. Jiems gali tekti mokėti solidžias sumas. Iš L.Klingerio A.Conano Doyle'io atstovai reikalauja 5 tūkst. dolerių.

„Sprendimas, kurį jie priims, nulems daugelio personažų likimą, ne tik Šerloko Holmso ir daktaro Vatsono, bet ir tokių sudėtingų veikėjų, kaip Džeimsas Bondas. Kas atsitiks, kai baigsis autorinių teisių apsaugos galiojimas Iano Flemingo originalioms istorijoms?“ - klausia A.Conano Doyle'io paveldėtojų advokatas Williamas Zieske.

Nuo 1887 iki 1927 m. A.Conanas Doyle'is parašė 4 romanus apie Šerloką Holmsą ir 56 istorijas.

L.Klingeris teigia, kad viskas, ką reikia žinoti apie Holmsą ir Vatsoną, buvo pasakyta romanuose ir istorijose, parašytose iki 1923 m. Tai informacija apie šeimą, išsilavinimą, charakterio bruožai – Holmso bohemiška prigimtis ir kokaino vartojimas, chaotiški mitybos įpročiai, jo biuras, tyrimo metodai, chemijos žinios ir netgi prioritetai ginklams.

Dešimtyje vėlesnių istorijų, kurioms dar nesibaigė autorių teisių apsaugos terminas, yra šiek tiek naujų biografijos faktų – pavyzdžiui, kad Vatsonas turėjo antrą žmoną ir jaunystėje žaidė regbį.

Tačiau A.Conano Doyle'io paveldėtojų advokatai tvirtina, kad ir vėlesnėje kūryboje yra labai svarbių elementų, tokių, kaip Holmso asmenybės branda ar Holmso ir Vatsono santykių raida iš bendradarbių iki geriausių draugų.

Todėl vaizduoti Holmsą ir Vatsoną remiantis tik iki 1923 m. parašytais kūriniais būtų nusikaltimas menui.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.