Liūtams Vakarų Afrikoje gresia išnykimas

ELTA ir lrytas.lt inf.

Naujausias tyrimas rodo, kad

Daugiau nuotraukų (1)
Likus mažiau nei 250 suaugusių ir dauginimuisi tinkamų liūtų, baiminamasi, kad visa jų populiacija gali išnykti.
Naudos nesiekianti organizacija „Panthera“ daugiau nei šešerius metus trukusį tyrimą atliko 17 valstybių - nuo Senegalo iki Nigerijos.
Liūtai Vakarų Afrikoje genetiškai skiriasi nuo savo gentainių Afrikoje.
2005 metais buvo manoma, kad Vakarų Afrikos liūtai gyvena 21 skirtingoje saugomoje teritorijoje. Tačiau moksliniame žurnale „PLOS One“ paskelbtas tyrimas parodė, kad liūtai dabar aptinkami tik keturiose iš šių vietų.
Anot pranešimo, liūtai gyvena tik 1,1 proc. savo istorinės teritorijos dalyje Vakarų Afrikoje. Didžioji jų buveinių dalis naudojama žemės ūkio tikslais, teigė pranešimo bendraautorius Philippas Henschelis.
„Panthera“ paragino liūtus įtraukti į nykstančių gyvūnų Vakarų Afrikoje sąrašą.
„Rezultatai visiškai šokiravo. Beveik visose teritorijose, kuriose atlikome tyrimą, įrengti fiktyvūs parkai, neturintys nei administracinio biudžeto, nei apsaugos personalo. Juose išnykę beveik visi liūtai ir kiti svarbūs didieji žinduoliai“, - sakė F.Henschelis.
Liūtų apsauga Vakarų Afrikoje beveik nesirūpinama, nors Rytų ir Pietų Afrikai per metus skiriamas milijonus siekiantis finansavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2026 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.