Archeologai Austrijoje atkūrė Romos gladiatorių mokyklą

Archeologų komanda trečiadienį

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:38 PM

Tas ludus „masteliu prilygsta garsiajam Ludus Magnus, gladiatorių mokyklai už Koliziejaus Romoje“, sakoma archeologų pareiškime.

Mokslininkai apie savo atradimą paskelbė žurnale „Antiquity“. Jie sako, kad buvo nubraižytas to „įspūdingo“ radinio Karnunte planas ir kad radinys buvo virtualiai atkurtas naudojantis neinvazinėmis technologijomis, tokiomis kaip tyrimai iš oro, elektromagnetinė indukcija ir georadaras.

„Sudaryti archeologiniai žemėlapiai ir atskirų pastatų, gatvių, romėnų infrastruktūros planai sudaro sąlygas virtualiai atkurti miesto išplanavimą ir senovinių kraštovaizdžių bei urbanistinių landšaftų plėtrą dviem ir trimis dimensijomis“, - sakoma pranešime.

„Nors manoma, kad Romos imperijoje egzistavo maždaug 100 ludų, beveik visi jie buvo sunaikinti ar atsidūrė po kitais pastatais“, - nurodo tyrimus atlikę mokslininkai iš Austrijos, Belgijos ir Vokietijos.

16-ojo amžiaus pabaigos ir 20-ojo amžiaus pradžios kasinėjimai atskleidė daug Karnunto komplekso elementų, tarp jų – legionierių tvirtovę ir miestą, bet ludus buvo atrastas tik 2011 metais.

Karnuntas Romos laikais buvo Aukštutinės Panonijos sostinė ir svarbus prekybos gintaru centras.

Jo archeologiniame parke yra amfiteatrų, romėnų pirčių griuvėsiai ir didžiulės Heidentoro arkos liekanos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.