Popiežius netyčia nusikeikė viešai

„Klysti - žmogiška, atleisti – dieviška“, - teigė anglų poetas Aleksanderis Popas. Šie žodžiai šiuo metu turėtų būti labai aktualūs popiežiui Pranciškui, po to, kai jis netyčia nusikeikė kreipdamasis į tūkstantinę minią Šv.Petro aikštėje Vatikane.

Popiežius nusikeikė viešai per masines mišias.<br>AP nuotr.
Popiežius nusikeikė viešai per masines mišias.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:19 PM

1,2 milijardo pasaulio katalikų lyderis, vadinamas „Žmonių popiežiumi“, sukėlė sujudimą tarp jo laikomų mišių besiklausiusių žmonių, pavartodamas itališką žodį, kuris anglų kalboje prasideda „F“ raide.

Popiežius Pranciškus, gerbėjų yra giriamas už tai, kad šioms pareigoms suteikė paprastumo, taip priartindamas šventąją poziciją prie pasauliečių. Žurnalo „Time“ išrinktas 2013-ųjų metų žmogumi, pontifikas suklupo sakydamas itališką žodį „caso“, kuris reiškia „pavyzdys“.

Vietoj „caso“ popiežiui netyčia išsprūdo žodis „cazzo“, kuris turi nešvankią prasmę ir yra tipinis itališkas keiksmažodis. „Cazzo“, priklausomai nuo konteksto, gali reikšti ir vyriškas genitalijas, ir lytinį aktą.

Blogiausia, kad šis netyčinis, tačiau neapdairus pontifiko suklydimas išlindo jam kalbant apie krizę Ukrainoje, raginant visas puses siekti taikaus susitarimo.

„Širdingai kreipiuosi į tarptautinę bendruomenę, ragindamas palaikyti bet kokius taikaus dialogo ir harmonijos siekiančius veiksmus. Širdis, siekianti turtų, yra širdis, kurioje nėra Dievo. Šiuo ... Šiuo atveju, Dievo apvaizda yra žmonių vienybė“, - sakė popiežius, iškart pataisęs savo klaidą.

Vaizdo įrašas su netyčiniu, bet gėdingu popiežiaus kalbos liapsusu žaibiškai pasklido po interneto platybes. Svetainės „Youtube“ komentatoriai po nelemtuoju įrašu gynė pontifiką, rašydami, kad jis – irgi žmogus, ir kad tokią klaidą galėtų padaryti bet kas, kam italų kalba nėra gimtoji.

Galbūt popiežius taip netyčia prisiminė savo „kietuolio“ amplua, kadangi kiek anksčiau šiais metais buvo atskleista, kad seniau jis dirbo baro apsauginiu Buenos Airėse.

Parengė Liucija Lenkauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.