Egipte rasta faraono vyriausiojo arklininko kapavietė

Egipto garsiajame Luksoro mieste

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2014, 7:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 PM

Kaip nurodė Egipto senienų ministerija, šį kapą surado egiptiečių, italų ir ispanų mokslininkai, kasinėdami kitą kapavietę Luksoro vakarinėje pakrantėje.

„Šis kapas priklauso svarbiam 18-os dinastijos valstybės veikėjui Maai“, – sakoma ministro Mohamedo Ibrahimio pareiškime.

Pasak jo, kapas buvo rastas netikėtai, archeologams prakirtus angą kitos kapavietės sienoje.

Maai buvo ne tik už kariuomenės žirgus atsakingas vyriausiasis arklininkas, bet taip pat rūpinosi karališkosios šeimos ūkiu ir gyvuliais, nurodė ministerijos pareigūnas Ali El-Asfaras.

„Labai svarbūs yra išlikę piešiniai (ant kapavietės sienų), nes jie pasakoja apie kapavietės šeimininko kasdienį gyvenimą, jo šeimos ryšius, o taip pat tuometinių aukšto rango valstybės veikėjų gyvenimą“, kalbėjo kitas ministerijos pareigūnas Abdelis Hakimas Kararas.

Vienoje scenoje vaizduojamas pats Maai ir jo sutuoktinė Nefret, kitoje – prie vaišių stalo sėdintys vyrai ir moterys, o trečioje – aukojimo apeigos, nurodoma ministerijos pranešime.

Maždaug 500 tūkst. gyventojų turintis Luksoras yra pastatytas ant Nilo krantų pietinėje Egipto dalyje. Miesto muziejaus lankytojai jame randa įdomių šventyklų, šalį valdžiusių faraonų kapaviečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.