Jausmingose nuotraukose – žmonių reakcija į žinią apie AIDS

Ką pasakyti žmogui, kuris serga AIDS? Portalas Lrytas.lt su autoriaus sutikimu skaitytojams pateikia sukrečiančių nuotraukų, kuriose užfiksuoti fotografo Adraino Chesserio artimieji tuo metu, kai jis jiems pranešė, jog serga AIDS.

Julia.<br>Adraino Chesserio nuotr.
Julia.<br>Adraino Chesserio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2014, 10:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:35 PM

Nuotraukų serija pavadinta „Turiu tau kai ką pasakyti“ (Angl. „I have something to tell you“). Dažniausiai nuskambėjus šiam sakiniui, žmonių, kurie jį išgirsta, gyvenimas akimirkai, o gal ir ilgesniam laikui, tampa priklausomas nuo tolesnių žinių.

A.Chesseriui ir jo artimiesiems tokia žinia buvo tai, kad jis serga AIDS. Iš Floridos kilęs fotografas pasirinko neįprastą būdą atskleisti savo sveikatos būklę – pasodino savo artimuosius krėsluose ir staigiai fotografavo jų reakciją vos kelios sekundės po praneštos žinios.

Reakcijos nuotraukose įvairios – nuo šoko iki liūdesio. Fotografo užfiksuoti artimieji nuotraukose skleidžia itin stiprias emocijas, atliepiančias sukrečiančią jo pasakytą naujieną.

A.Chesseris fotografiją pasitelkė kaip metodą savo paties gyvenimui suprasti, dažnai tai vadino dvasine patirtimi.

„Kai svarsčiau, kaip artimiesiems reikės pranešti apie savo ligą, maniau, jog mane apims panika. Tačiau toks įsivaizdavimas neatitiko tikrovės, nes mano draugai mane labai myli ir palaiko“, – „Huffington Post" pasakojo fotografas.

„Supratau, kad šios neigiamos emocijos susijusios su mano baime būti apleistam, kuri yra kilusi iš vaikystės“, – teigė jis. Anot fotografo, kadangi buvo homoseksualus ir augo religingoje šeimoje, jis visada bijojo būti, kad tėvai viską sužinos ir atstums. „Supratau: jeigu prisipažinimo aktą paversiu ritualu, šią vaikystės baimę bus galima transformuoti“, – pasakojo menininkas.

A.Chesseris taip pat sakė tikįs, kad jo nufotografuotos keturiasdešimt šešių žmonių reakcijos atskleidžia jų pačių asmeninę patirtį, susijusią su mirtimi ir ligomis. Jam įsiminė visos emocijos: nuo ašarų, juoko, bejausmio stoicizmo, sumišimo iki naivaus abejingumo, kai šią baisią žinią jis pasakė jaunam vaikinui.

„Mano draugai labai drąsūs ir pasiryžę padėti man ištverti šią stiprią patirtį. Pagaliau pamačiau, jog mano gyvenime nėra taip bijoto atmetimo ar atstūmimo. Už tai esu dėkingas visiems, kurie buvo šio projekto dalis“, – jausmingai kalbėjo fotografas.

Paklaustas apie dabartinę savo sveikatą, A.Chesseris teigė, kad dabar gerai supranta, kaip smarkiai susijusi fizinė kūno būklė ir emocijos. „Keista, bet dabar esu sveikesnis nei kada nors anksčiau“, – teigė menininkas ir pridūrė, kad tokia jo savijauta yra labiausiai susijusi su tokiu artimųjų palaikymu.

Visą galeriją galite pamatyti čia.

Parengė Liucija Lenkauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.