Gal norite nusipirkti sovietų gamybos strateginį bombonešį?

Niekada nenorėjote įsigyti sovietų gamybos strateginio bombonešio? O jūs gerai pagalvokite. Kaip tik dabar yra gera proga. Tiesa, už šį „žaisliuką“ gali tekti pakloti virš 3 mln. JAV dolerių. Žinoma, jei tai tik nėra pokštas.

Sovietų bombonešis Tu-95 nufotografuotas šaltojo karo įkarštyje - 1974 m. gegužės 15 d.<br>commons.wikimedia.org/JAV laivyno nuotr.
Sovietų bombonešis Tu-95 nufotografuotas šaltojo karo įkarštyje - 1974 m. gegužės 15 d.<br>commons.wikimedia.org/JAV laivyno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2014, 5:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:05 PM

Elektroninės prekybos portale „Ebay“ ketvirtadienį surengtas sovietų gamybos strateginio bombonešio Tu-95MS aukcionas. Jis tęsis iki ateinančio trečiadienio. Pradinė orlaivio kaina – 3 mln. JAV dolerių.

Orlaivį parduoda Šveicarijoje įsikūrusi bendrovė, bendradarbiaujanti su Ukrainos įmonėmis, kurios ir yra nusiteikusios perleisti bombonešį. Pranešama, kad lėktuvas pagamintas 1987 m. ir šiuo metu jis netinkamas skraidymui.

Lėktuvas parduodamas be ginkluotės.

Orlaiviu jau susidomėjo keli pirkėjai, kurie šiek tiek pakėlė kainą.

Ar šis pasiūlymas yra tikras, ar kažkas tiesiog bando pokštauti (taip portale „Ebay“ kartais nutinka), kol kas nežinoma. Bet kokiu atveju, pardavėjas turi gerų atsiliepimų iš kitų „Ebay“ vartotojų (sistemoje jis užsiregistravęs 2001 m.), nors bombonešis - vienintelė jo prekė.

Sovietų gamybos Tu-95 (pagal NATO klasifikaciją - Bear) yra turbopropelerinis strateginis bombonešis. Tai vienas greičiausių pasaulyje propelerinių lėktuvų, jis yra tapęs Šaltojo karo simboliu.

Orlaivis skirtas sparnuotomis raketomis naikinti taikinius priešo užnugaryje bet kuriuo paros metu ir bet kokiomis oro sąlygomis.

Orlaivio pardavėjas portale „Ebay“ teigia, kad lėktuvas yra Ukrainoje. Iš tiesų po Sovietų Sąjungos griūties Ukrainoje liko šių bombonešių. 1993 m. šalis turėjo 23 Tu-95MS modifikacijos lėktuvus. Praėjus keleriems metams Ukrainos vyriausybė nusprendė jų atsisakyti.

1999 – 2000 metais Ukraina kelias tokiais orlaiviais dengė savo skolą Rusijai už dujas. Dar keliolika tokių orlaivių buvo sunaikinta pagal Rusijos ir Ukrainos dvišales sutartis. Du tokie lėktuvai buvo perduoti muziejams, o trys Tu-95MS buvo perdaryti į žvalgybinius orlaivius ir palikti stovėti greta Nikolajevsko aviaremonto įmonės. Būtent iš Nikolajevsko arba Odesos uostų lėktuvą žadama išplukdyti, jei jis bus nupirktas.

Beje, tarp šalių, į kurias lėktuvas nebus pristatytas, įrašyta ir mūsų kaimynė Latviją. Lietuvos šalių, į kurias lėktuvo negalima gabenti, nėra.

Pagal „Ebay“ pateiktas „prekės“ nuotraukas ir pagal orlaivio borto numerį (31) aiškėja, kad kažkas noriu parduoti vieną iš trijų orlaivių, kurie iš bombonešių buvo perdaryti į žvalgybinius lėktuvus ir palikti Nikolajevske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.