Berno zoologijos sodas kritikuojamas dėl meškiuko užmigdymo

Berno zoologijos sodo lankytojai neteko galimybės pamatyti mažo meškiuko. Pirmadienį darbuotojai gyvūną užmigdė nelaukdami, kol jį užmuš tėvas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:20 PM

Zoologijos sodo atstovai teigia tokiu būdu bandę išgelbėti meškiuką nuo jo laukusio streso ir skausmo. Tačiau kovotojai už gyvūnų teises nepritaria tokiam sprendimui.

Prieš tris mėnesius rudųjų meškų poros – Mašos ir Mišos – patelė atsivedė du jauniklius dvynius. Berno zoologijos sodo darbuotojai tada nutarė palikti juos su tėvais, kad dviem suaugusioms meškoms sudarytų natūralią šeimyninę aplinką prigimtiniams instinktams ugdyti, rašo „Newsru.com“, remdamasis šveicarų portalu „20 minutes“ ir vokiečių portalu „Neue Zürcher Zeitung".

Zoologijos sodo atstovai taip pat paskelbė suprantantys riziką – juk suaugusios meškos kelia pavojų savo jaunikliams. Tačiau pabrėžta, jog abu meškiukai greičiausiai neišgyvens.

Iš tiesų nė vienam iš dviejų meškiukų nepavyko išgyventi ilgiau nei tris mėnesius. Pirmąjį meškiuką praėjusią savaitę užmušė patinas Miša, netikėtai ėmęs agresyviai elgtis su savo jaunikliais. Lokys ėmė „brutaliai žaisti“ su savo palikuoniu – mėtė jį į orą.

Nepaisydami to, kad vienas meškiukas padvėsė, zoologijos sodo darbuotojai nusprendė palikti antrą jauniklį su tėvais.

Viltasi, kad bent jis išgyvens, nes šis jauniklis buvo stipresnis už brolį, ir susidarė įspūdis, jog nekėlė tėvo įniršio.

Tačiau vėliau specialistai padarė išvadą, kad Mišos agresija jauniklio atžvilgiu auga, pirmiausia todėl, jog meškos Mašos susidomėjimas meškiuku nyko.

Zoologijos sodo darbuotojai mano, kad lokys agresyviu elgesiu stengėsi atkreipti patelės dėmesį į jauniklius, tačiau tai jam nepavyko.

Tuomet specialistai nusprendė, jog meškiukas nudvės bet kokiu atveju: arba nuo tėvo vanojimo, arba iš bado, nes motina nustojo jaunikliu rūpintis.

Nuspręsta neva rinktis humaniškesnį sprendimą ir meškiuką užmigdyti.

Bandymas atskirti nuo šeimos patiną taip pat nedavė teigiamų rezultatų. Zoologijos sodo darbuotojams šitaip pasielgus, abi suaugusias meškas ištiko šokas, mat jos buvo labiau įpratusios viena prie kitos nei prie jauniklių.

Tad po pusvalandžio Miša ir Maša buvo vėl suvestos į tą patį narvą. Nutarta, jog meškiuko užmigdymas sukels ne tokių rimtų padarinių, kaip galimas suaugusių meškų stresas.

Galimybės auginti meškiuką vieną zoologijos sodo darbuotojai nesvarstė: „Būtų užaugęs gyvūnas, kuris neturi jokių galimybių gyventi kaip meška“, – aiškino zoologijos sodo direktoriaus pavaduotojas Jürgas Chadornas.

Tačiau Šveicarijos gyvūnų apsaugos organizacijos „ProTier“ atstovų teigimu, Berno zoologijos sodo sprendimas užmigdyti meškiuką buvo nesuprantamas.

Anot organizacijos, reikia būtinai kontroliuoti meškų dauginimąsi, o užmigdyti gyvūną galima tik kraštutiniu atveju.

Berno zoologijos sodas dabar ketina imtis griežtesnių priemonių. Esą Mišai ir Mašai nebus leidžiama gyventi „intymaus gyvenimo“. Mešką nuspręsta sterilizuoti.

„Jeigu būtume žinoję, kas nutiks, būtume tai padarę anksčiau“, – J.Hadorną citavo leidinys „Blick am Abend“.

Parengė Jurgita Žilinskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?