Kanadiečiai baiminasi į krantą išmesto banginio sprogimo

Ką daryti, kai į jūsų paplūdimį jūra išmeta nugaišusį 180 tonų sveriantį retą žydrąjį banginį, kuris gali sprogti ir savo dvokiančiais viduriais apdrabstyti visą miestelį?

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 4, 2014, 1:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:29 AM

Tokį neįprastą klausimą tenka spręsti 600 vieno Kanados žvejų miestelio gyventojams, nežinantiems, kur dėti 25 metrų ilgio banginio gaišeną, praėjusią savaitę išmestą į krantą prie Traut Riverio gyvenvietės Niufaundlendo saloje.

Didėjant pasaulio susidomėjimui, buvo netgi įkurtas tinklalapis hasthewhaleexplodedyet.com, kurio pavadinimas reiškia „Ar banginis jau sprogo?“

Jame reguliariai pateikiama pranešimų apie pūvančią gaišeną, kuri dėl viduje susikaupusių metano dujų buvo smarkiai išsipūtusi – jos skersmuo buvo daugiau nei dvigubai didesnis negu gyvo banginio.

Miestelio seniūnė Emily Butler antradienį sakė naujienų agentūrai AFP, jog „yra nuogąstavimų, kad ji gali sprogti“, o ši mažytė Šiaurės Atlanto žvejų gyvenvietė, dabar visa pradvokusi dėl pūvančios maitos, neturi priemonių saugiai pašalinti nugaišusį gyvūną.

Federaliniai pareigūnai iš pradžių vengė kištis, sakydami, kad banginio maita turėtų būti palikta natūraliai suirti, taip pat perspėjo gyventojus nemėginti nutempti jos į jūrą, nes didžiulis gyvūnas gali sukelti pavojų laivybai.

Vėliau žvejybos ministrė Gail Shea paskelbė, kad Toronte veikiančio Karališkojo Ontarijo muziejaus mokslininkai nuvyks į Traut Riverį pašalinti gaišenos.

Taip pat bus ištrauktas kitas žydrasis banginis, išmestas į krantą prie netoliese esančio Roki Harboro miestelio, sakė ministrė.

Tačiau iš tikrųjų pavojus, kad banginis sprogs, yra nedidelis – kad tai nutiktų, gaišena turi būti pradurta. Be to, toks sprogimas nebūtų grėsmingas.

„Jis visas išsipūtęs“, – sakė Karališkojo Ontarijo muziejaus darbuotojas Markas Engstromas, pridūręs, kad gaišena galiausiai subliūkš savaime, jeigu nebus judinama.

Šeštadienį minėtame portale paskelbtoje žinutėje nurodoma, kad sprogimo tikimybė akivaizdžiai sumažėjo, nes gaišena jau pradėjo bliūkšti.

Beje, sprogstantys banginiai nėra naujiena. Kartais prie to prisideda ir žmogus. Dar nepamirštas 1970 metais nutikęs įvykis JAV.

Tada šalia nedidelio Florencijos miestelio Oregono valstijoje į krantą buvo išplauta banginio gaišena. Pareigūnai nusprendė, kad pūvančio banginio smarvė yra nepakeliama ir nusprendė susprogdinti banginį patys tam, kad žuvėdros vėliau galėtų pribaigti maiteną.

Tačiau pusės tonos dinamito sukelta sprogimo banga buvo pernelyg didelė ir tik atsitiktinumo banga nieko nesužeidė. Vis dėlto sprogimo ištaškytos banginio dalys apgadino kelis automobilius, o žuvėdros pūvančiais gabalais taip ir nesusidomėjo, tad pareigūnams teko tas dalis surinkti patiems ir sustumti į krūvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.