Įsižeidę čiukčiai iš žodyno leidėjų bandė prisiteisti 15 mln.

Maskvos teismas atmetė trijų negausios Rusijos šiaurėje gyvenančios tautos čiukčių atstovų ieškinius Didžiojo rusų kalbos žodyno leidėjams. Trys čiukčiai iš leidėjų reikalavo 15 mln. rublių už tai, kaip jų tautos bruožai buvo apibūdinti žodyne.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2014, 6:41 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:18 PM

Kaip rašo Rusijos žiniasklaida, trijų čiukčių ieškinyje buvo reikalaujama kompensacijos už „garbės ir orumo įžeidimą“. 1998 m. išleistame Didžiajame rusų kalbos žodyne žodis „čiukčius“ kartu su kitomis reikšmėmis buvo apibūdintas ir kaip „naivus, ribotas žmogus“.

Ši reikšmė įžeidė tris čiukčių tautos atstovus ir jie kiekvienas iš leidėjų pareikalavo po 5 mln. rublių. Iš viso – 15 mln. (apie 1 mln. 115 tūkst. 600 litų).

Teismas buvo rimtas. Posėdžiuose pasisakė mokslininkai, kalbotyrininkai. Galiausiai teismas nutarė, kad ieškovų argumentus reikia atmesti, žodyno leidėjai galėjo lengviau atsipūsti.

Čiukčiai yra negausi Rusijos šiaurėje gyvenanti tauta. Šiuo metu tėra maždaug 14 tūkst. šios tautos atstovų.

Čiukčiai gali gyventi sėsliai. Dažniausiai tai būna pajūrio gyventojai, užsiimantys jūros gyvūnų medžiokle. Kita tautos dalis yra klajokliai elnių augintojai.

Čiukčių tautos populiacija labai priklauso nuo elnių populiacijos. Tyrinėtojų nuomone, čiukčių populiacija stabili, prisitaikiusi prie gyvenamosios aplinkos, bet lengvai pažeidžiama, greitai miršta nuo alkoholizmo.

Pavadinimas čiukčiai, kuriuo juos vadina rusai, jakutai ir lamutai – tai iškraipytas čiukčių žodis „čauču“ (turtingas elnių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.