Popiežius pasisako už kunigų celibatą

Popiežius

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 27, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:54 AM

Panašių minčių Pranciškus yra išsakęs, kai buvo Buenos Airių arkivyskupas, tačiau naujausi jo komentarai šia tema, pareikšti žurnalistams lėktuve, kuriuo pontifikas grįžo iš kelionės po Artimuosius Rytus, buvo pirmieji nuo jo išrinkimo popiežiumi.

Celibatas nėra dogma“, – pareiškė jis, atsakydamas į klausimą, ar Katalikų bažnyčia galėtų kada nors leisti savo kunigams tuoktis – kaip kad kai kuriose kitose krikščioniškose konfesijose.

„Tai gyvenimo taisyklė, kurią aš labai vertinu ir manau, kad ji yra dovana Bažnyčiai. Kadangi tai nėra dogma, durys visuomet yra atviros“, – sakė Pranciškus, pridūręs, kad Bažnyčioje esama susituokusių kunigų, tokių kaip į katalikybę atsivertę anglikonų dvasininkai, koptai ir kai kurių Rytų apeigų bažnyčios dvasininkai.

Katalikų bažnyčia ir ypač dabartinio jos vadovo pirmtakas Benediktas XVI anksčiau yra paskelbę, kad celibato klausimas nėra viena nekintamų Bažnyčios dogmų – pavyzdžiui, tokių kaip tikėjimas Jėzaus Kristaus prisikėlimu.

Pagal Bažnyčios mokymą, kunigai turėtų visiškai atsiduoti savo pašaukimui, faktiškai susituokti su savo Bažnyčia, kad padėtų vykdyti jos misiją.

Nors kunigų celibato tradicija gyvuoja apie tūkstantį metų, ji nėra laikoma dogma – nekintama Bažnyčios mokymo dalimi.

Bažnyčia pastaruoju metu patirdavo spaudimą dėl šių klausimų, ypač neseniai įsiplieskus skandalams dėl lytinio išnaudojimo. Neprivalomojo celibato šalininkai Bažnyčioje argumentuoja, kad patiriama seksualinė įtampa gali skatinti kai kuriuos kunigus išnaudoti vaikus.

Tačiau Bažnyčia yra atmetusi šį argumentą, sakydama, kad pedofilija – tiek dvasininkų, tiek pasauliečių – būdinga psichologinių problemų turintiems žmonėms.

Dvasininkams leidžiama tuoktis Anglikonų ir kitose protestantiškose bažnyčiose, taip pat Ortodoksų bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.