Ką laimina Jėzus ant Rio de Žaneiro kalvos?

Į Braziliją plūsta aistringi futbolo sirgaliai. Daugelis jų iš Rio de Žaneiro artimiesiems siųs atvirutes su Kristaus skulptūra, stovinčia ant Korkovado kalvos. Tačiau ar kada girdėjote, kokia yra jos istorija?

Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Kazlauskaitė

Jun 13, 2014, 9:44 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:17 PM

Brazilų apdainuota Korkovado kalva ir nuo jos į Rio de Žaneiro gatves žvelgiantis rankas išskėtęs Jėzus Kristaus, yra pasaulyje žinomiausias Brazilijos vaizdas.

Kelia elektriniai traukiniai

Iš pradžių kalnas vadintas Pinaculo da Tentacao. Iš portugalų kalbos išvertus tai reiškia „pagundų viršukalnė“. Šį pavadinimą pagal biblinį Kristaus gundymo motyvą prieš amžius pasirinko iš Portugalijos atvykę naujakuriai.

Vėliau dėl savo formų kalnas buvo pervadintas Korkovado, lietuviškai – kupriumi.

710 metrų aukščio granitinė Korkovado kalva iškilusi viduryje girios, saugomame Tižukos nacionaliniame parke. Į kalvos viršūnę turistai gali nukeliauti dar 1884 metais pastatytu geležinkeliu.

XIX a. pabaigoje į stačią viršukalnę kylantis garo varikliu varomas traukinys atrodė tikras inžinerinis stebuklas. Vėliau saugumo ir aplinkosaugos sumetimais, riedėti bėgiais buvo paleisti šveicariški elektriniai traukiniai. Dabar į Korkovado viršukalnę per valandą jie gali užkelti iki 540 žmonių.

Betoną padengė muilo akmeniu

Nuo kalvos viršūnės atsiveria įspūdingi miesto kontrastai: verdančios spalvingos gatvės, aplinkui esančios kalvos, tropikų girios, vandenynas, Kopakabanos ir Ipanemos paplūdimiai ir aptriušę Rio de Žaneiro lūšnynai.

Tačiau kalva turistus žavi ne tik dėl savo aukščio ir vaizdų, kuriuos galima pamatyti nuo jos viršūnės. Žmonės trokšta savo akimis išvysti tradicinį kelionių gido vaizdą – Kristaus Atpirkėjo skulptūrą ištiestomis į šonus rankomis.

Skulptūra, pradėta statyti 1922 metais, buvo užbaigta tik po devynerių metų.

Idėja ant Korkovado pastatyti didelį monumentą kilo katalikų kunigui Perdo Maria Bossui. Jam teko ilgai prašyti finansinės pagalbos tuometinės Brazilijos monarchės princesės Izabelės, tačiau pastangos buvo bevaisės.

Religinės statulos idėjos buvo atgaivintos Brazilijoje įvykus bažnyčios ir valstybės atsiskyrimui. Katalikų bendruomenė organizavo renginį ir rinko lėšas Kristaus, išskėstomis į šonus rankomis, skulptūrai, simbolizuojančiai taiką pasaulyje.

Vietinis inžinierius Heitoras da Silva Costa sukūrė statulos brėžinį, jį įgyvendino skulptorius Paulas Landowskis, o Kristaus veidą sukūrė rumunų skulptorius Gheorgheas Leonida. Jie Kristų Atpirkėją pagamino iš sutvirtinto betono, o skulptūros paviršių padengė patvaraus, tokiems meno kūriniams labai tinkančio, muilo akmens mozaika.

Rio de Žaneiro simbolis buvo du kartus nuniokotas žaibo. 2008 metais po elektros iškrovos nutrupėjo statulos pirštų, galvos ir antakių gabalėliai. Nuo to laiko buvo pritvirtinti žaibolaidžiai. Tačiau ir jie neapsaugojo – šių metų pradžioje žaibas nuskėlė statulos pirštą.

Lanko turistai iš viso pasaulio

Ilgai 30 metrų aukščio ir 635 tonas sverianti Art Deco stiliaus statula buvo laikoma aukščiausia pasaulyje. Ją pralenkė tik 2010 metais Lenkijoje pastatyta Kristus Karalius.

Gražią simbolinę reikšmę turinčią statulą aplankė tokie svarbūs žmonės, kaip popiežius Pijus XII, popiežius Jonas Paulius II, fizikos genijus Albertas Einšteinas, Velso princesė Diana ir daugelis kitų.

Per metus į Korkovadą pakyla virš 300 tūkst. turistų. Jie turi du pasirinkimus: arba važiuoti traukiniu per mišką vingiuojančiais bėgiais, arba, pasirinkus vieną iš siūlomų 54 takų, užkopti patiems.

Ant kalno galima rasti mažą suvenyrų krautuvėlę ir koplytėlę. Joje laikomos katalikų mišios ir dažnai vyksta vestuvės.

Pašventinta Kristaus Atpirkėjo skulptūra lankoma piligrimų iš viso pasaulio ir yra vienas gražiausių Brazilijos simbolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.