Vilnius rusų tinklaraštininko akimis - „tokia sovietinė Europa“

Rusijos tinklaraštininkas Ilja Varlamovas važinėjasi po įvairius miestus, nuotraukomis ir taikliais komentarais pristatydamas blogąją ir gerąją aplankyto miesto pusę. Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos miestai neišvengė Iljos nuosprendžio padalinti į geruosius ir bloguosius. O štai apsilankęs Vilniuje tinklaraštininkas to padaryti nesugebėjo.

NATO vėliava kabo prie Žaliojo tilto sovietinių karių skulptūrų.<br>I.Varlamovo nuotr.
NATO vėliava kabo prie Žaliojo tilto sovietinių karių skulptūrų.<br>I.Varlamovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-16 18:48, atnaujinta 2018-02-12 19:32

„Pradžioje norėjau tradiciškai pateikti ataskaitą apie blogąjį ir gerąjį Vilnių, bet persigalvojau, - rašo jis. - Skaitytojui gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad Vilnių galima padalinti į blogą ir gerą. Bet tai netiesa. Geri ir blogi dalykai Vilniuje taip glaudžiai persipynę, kad jų atskirti niekaip neįmanoma“.

Šalia tokio prisipažinimo pateikiama pirmoji nuotrauka – ištaigingų Konstitucijos prospekto dangoraižių fone besiglaudžiantys sukiužę netvarkingi Šnipiškių lūšnynai.

„Jeigu matote gerą švarų kiemą, būkite tikri – kaimyninis kiemas bus išdaužytas, užstatytas mašinomis ir purvinas. Šalia šiuolaikinio dangoraižio būtinai stovės supuvusi, sukrypusi trobelė. Į pirmosios klasės vagoną būtinai įlips girtas gopnikas. Geri ir blogi dalykai Vilniuje neįmanomi vienas be kito“, - dalijasi viešnagės įspūdžiais I.Varlamovas.

Jis savo skaitytojams sąžiningai pristato iščiustytą Gedimino prospektą ir Katedros aikštę, taip pat Aušros vartus, aikčiodamas, kad tai tikra Europa, o šalia nepamiršta parodyti apgriuvusių vidinių kiemų, prišnerkštų tarpuvarčių, asfalto duobių ir medinių trobelių.

Tinklaraštininko nuomone, Vilniuje tvarkosi du merai, gerasis ir blogasis, siekdami, kuris pirmas užvaldys miestą. „Gerasis meras pjauna žolę, blogasis nesugeba išravėti žolių iš krantinės šaligatvio“, - komentuoja nuotrauką su Neries krantinės vaizdu.

Šalia prabangaus „Radisson Blu“ viešbučio įėjimo zonos – aptrupėję apšnerkšti laipteliai. Tinklaraštininkui žadą atima moderni stotelė su tualetu, tačiau už kampo jis nufotografuoja visiškai suirusį grindinį.

Sužavėtas oranžinių dviračių nuomos punktų, jis priverstas liūdnai konstatuoti, kad nemažai dviračių takų tiesiog nupiešti ant šaligatvių. NATO vėliava kabo prie Žaliojo tilto sovietinių karių skulptūrų. Visa tai tinklaraštininkui liudija Vilniuje persipynusias priešybes.

Kaip ir galimybė išsinuomoti porai valandų miesto automobilį ir sugrąžinti kitoje vietoje - „Visai kaip Paryžiuje“. Bet kad Vilnius – ne Paryžius, primena ant šaligatvių ir žolės automobilius statantys „šikniai“. Kultūros prasme Maskva – europietiškesnis miestas, konstatuoja I.Varlamovas. Maskvoje automobilius bet kaip statančių „šiknių“ irgi pakanka, „bet kad taip masiškai“...

Tinklaraštininkas galiausiai apibendrina, kad Vilnius – puikus miestas, čia yra, kur pasivaikščioti, praleisti laiką. „Tokia sovietinė Europa“, - pareiškia. Kada nors gerasis meras nugalės blogąjį, ir viskas bus gerai.

Tinklaraštininko įspūdžius iš Vilniaus galima pasižiūrėti čia

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.