Albanijos kaimelį apsvaigino „žolė“

Dar prieš 10 metų Lazaratas niekuo neišsiskyrė iš kitų. Tačiau per tą laiką šis Albanijos kaimelis liūdnai pagarsėjo kaip marihuanos gamintojų rojus Europoje. Pareigūnai ėmėsi veiksmų, bet per vėlai.

Albanijos saugumo pajėgų pareigūnams įžengus į Lazaratą užvirė nuožmus mūšis, o galiausiai nusikaltėliai paskandino kaimą marihuanos dūmuose.<br>AP nuotr.
Albanijos saugumo pajėgų pareigūnams įžengus į Lazaratą užvirė nuožmus mūšis, o galiausiai nusikaltėliai paskandino kaimą marihuanos dūmuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 19, 2014, 9:24 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:07 PM

Didžiausias marihuanos gamintojas, per metus pagaminantis apie 900 tonų „žolės“. Taip buvo kalbama apie Lazaratą – 5 tūkst. gyventojų turintį išsibarsčiusį kaimą, esantį vaizdingoje lygumoje, apsuptą kalvų, rašo „Lietuvos rytas“.

Čia kasmet pagamintos marihuanos kaina siekė 4,5 mlrd. eurų – kone pusę visos Albanijos BVP.

Nelegalus verslas paliko savo žymių – vietos narkotikų prekeiviai statėsi pilaites ir puikavosi prabangiais automobiliais, nors didelė dalis kaimo gyventojų oficialiai buvo skurdūs bedarbiai.

Dauguma tų, kurie turėjo oficialius darbus, darbavosi muitinėje, mat netoliese – pasienis su Graikija. Bet galiausiai valdžios kantrybė trūko.

Nelegalus verslas klestėjo

Ne paslaptis, kad Albanija buvo tapusi tranzitine narkotikų prekeivių stotele – pro šią šalį keliavo kvaišalai iš Pietų Amerikos ir Azijos. Neatsiliko ir vietos gamintojai.

Iki šiol marihuanos verslas Lazarate klestėjo ir niekas nesugebėjo pajudinti nė piršto.

Politikai baksnojo į korumpuotus valdininkus, pastarieji atsikirtinėjo ir korupcija bei ryšiais su nusikaltėliais kaltino pačius politikus.

Didelė marihuanos paklausa kaimyninėse Graikijoje ir Italijoje lėmė, kad netrukdomas verslas krovėsi turtą – dalis išplautų pinigų nusėdo vietos politikų kišenėse, o pastarieji dosniai žarstė sumas įvairiems socialiniams projektams, stengdamiesi įtikti visuomenei. Todėl pavieniai policijos reidai šiame kaimelyje būdavo pasitinkami netgi šūviais.

Dviejų dienų mūšis

Tačiau viskas pasikeitė pernai valdžią Albanijoje perėmus socialistams.

Siekdama Albanijos narystės ES valdžia nutarė naikinti nelegalų verslą Lazarate, ypač po to, kai šios valstybės prašymas gauti kandidatės statusą buvo atmestas tris kartus.

Šios savaitės pradžioje Lazarate pasirodė ne pavieniai pareigūnai, o visa jų armija.

Remiami šarvuočių, sraigtasparnių ir snaiperių apie 500 automatais ginkluotų pareigūnų tarsi į priešininkų teritoriją įsiveržė į Lazaratą.

Užduotis buvo paprasta – surasti narkotikų prekeivius, jų lyderius ir visus susemti su įrodymais.

Tačiau turtus nešančio verslo atstovai lengvai pasiduoti neketino, jie pareigūnus pasitiko panaudodami visą ginklų arsenalą – minosvaidžius, granatsvaidžius, kulkosvaidžius.

Vos 230 km nuo sostinės Tiranos esančiame kaimelyje užvirė mūšis.

Vakar, antrą kautynių dieną, atvykus policijos, vidaus pajėgų ir kariškių pastiprinimui pasipriešinimas galiausiai buvo nuslopintas.

Vidaus reikalų ministras Saimiras Tahiris triumfuodamas pareiškė, kad kiekvienas Lazarato centimetras kontroliuojamas saugumo pajėgų. Ministras, kuris priklauso valdančiųjų Albanijos socialistų partijai, netruko įgelti varžovams.

„Atėjo galas nusikaltėlių ir buvusio politinio elito ryšiams“, – kalbėdamas apie anksčiau valdžiusią Demokratų partiją, kuri buvo įtarta ryšiais su Lazarato nusikalstamomis gaujomis, sakė S.Tahiris.

Vadeivos paspruko

Tiesa, nepaisant skambių pareiškimų ir pozavimo prieš kameras, žurnalistai užimtame Lazarate ilgai išbūti negalėjo. Ypač tie, kurie neturėjo dujokaukių ar kuo prisidengti burnų ir nosių.

Mat mūšių metu nusikaltėliai patys tyčia padegė kanapių plantacijas, maišus su jau paruošta eksportui marihuana ir sandėlius. Todėl antradienį virš kaimelio kilo tiršti ir svaigūs marihuanos dūmai.

Pagrindinis pareigūnų tikslas – suimti nusikaltėlius nebuvo pasiektas. Dešimtys pareigūnų buvo sužeisti ir jiems pavyko sučiupti vos šešis nusikaltėlius, o pagrindiniai narkotikų verslo lyderiai, dangstydamiesi civiliais gyventojais kaip gyvaisiais skydais, sugebėjo prasiveržti ir pasprukti pro saugumo pajėgų žiedą.

„Nenorėjome civilių skerdynių, o nusikaltėliai buvo geriau ginkluoti nei mes“, – teisinosi vienas pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.