Tatarstane siūloma prezidentą pervadinti babajumi

Tatarstane svarstoma, kaip pervadinti respublikos vadovo pareigas. Tatarstanas yra paskutinė Rusijos Federacijos respublika, kurios vadovas iki šios tebevadinamas prezidentu. Po rugsėjį vyksiančių parlamento rinkimų planuojama iš Tatarstano respublikos konstitucijos pašalinti pavadinimą „prezidentas“, tačiau iki šiol nenuspręsta, kokiu žodžiu jį pakeisti, rašo newsru.com.

Tatarstano prezidentui R.Minichanovui (su žalia kepuraite) gresia būti pervadintam babajumi.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Tatarstano prezidentui R.Minichanovui (su žalia kepuraite) gresia būti pervadintam babajumi.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 27, 2014, 10:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:32 AM

Konstitucijos pataisas ruošianti darbo grupė ketina parengti keletą „alternatyvių pasiūlymų“, bet jokio rimtesnio varianto kol kas nėra. Respublikos vadovo pareigybės pavadinimo klausimas gali būti pateiktas spręsti referendumui.

Patys totoriai jau aktyviai įsijungė į naujo pavadinimo paieškas ir siunčia vietos tarybai laiškus su pasiūlymais. Vienas iš tokių pasiūlymų – Tatarstano prezidentą pervadinti Tatarstano babajumi. „Babaj“ totoriškai reiškia „senelį“.

Toks pasiūlymas sukėlė nemažai reakcijų socialiniuose tinkluose. „O jeigu bus moteris prezidentė, tada ją reikės vadinti „jebi“?“, - klausia socialinių tinklų vartotojai. „Jebi“ totoriškai reiškia močiutę, senelę.

Metų pradžioje buvo pervadintos ir Baškirijos bei Jakutijos prezidentų pareigybės. Baškirijoje pasirinktas pavadinimas „bašlyga“ - baškirų kalboje tai reiškia ne tik vadovą, bet ir vaikišką kapišoną.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.