Vokietijoje gali būti atnaujinta A.Hitlerio knygos leidyba

Gali būti, kad Vokietija bus priversta duoti leidimą pardavinėti Adolfo Hitlerio biografinę knygą „Mano kova“. Ją įsigyti šalyje bus galima pirmą kartą nuo 1945 m., rašo „Daily Mail“.

Šalies ministrai vis dar sprendžia, kokių tolesnių veiksmų imtis: visiškai uždrausti knygos leidybą ar leisti ją pardavinėti su akademiniais komentarais.<br>AFP nuotr.
Šalies ministrai vis dar sprendžia, kokių tolesnių veiksmų imtis: visiškai uždrausti knygos leidybą ar leisti ją pardavinėti su akademiniais komentarais.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 27, 2014, 12:08 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:30 AM

Leisti knygą „Mano kova“ Vokietijoje ilgą laiką buvo draudžiama, tačiau kitais metais šis apribojimas baigs galioti ir knygos kopijas galės daryti visi, kas tik užsimanys.

Tiesa, norintys ją įsigyti galėdavo tai padaryti internetu ir dabar. Šių metų pradžioje internetinės parduotuvės „Amazon“ reitinguose „Mano kova“ netgi buvo tarp geriausiai parduodamų.

Bavarija, kuriai po Hitlerio mirties buvo perduotos jo biografijos autorinės teisės, teigia, kad atnaujinta šios knygos leidyba pažeistų Vokietijos įstatymus, draudžiančius skleisti nacių ideologiją.

Šalies ministrai vis dar sprendžia, kokių tolesnių veiksmų imtis: visiškai uždrausti knygos leidybą ar leisti ją pardavinėti su akademiniais komentarais.

Pompastiška fiurerio biografija yra persunkta neapykantos žydams. Joje surašyti ir A.Hitlerio planai užvaldyti Rytus. Vokietijos valdžia baiminasi, kad, pradėjus laisvai pardavinėti šios knygos kopijas, šalyje gali būti pakurstyti neonaciai.

Vokietijos Centrinės žydų tarybos prezidentas Dieteris Graumannas griežtai kritikuoja knygos pardavinėjimo idėją: „Ši knyga buvo ir bus visiškai antisemitinis neracionalios apykantos kupinas darbas, kuris visam laikui turi būti uždraustas“.

Jo manymu, atnaujinta knygos leidyba būtų tiesiog pasišlykštėtinas veiksmas ir įžeistų visų holokaustą išgyvenusių žydų jausmus.

Šalies teisingumo ministras Winfriedas Bausbackas kalbėjo: „Mes esame skolingi holokausto aukoms ir jų šeimoms ir turime daryti viską, kad šie ideologiniai tekstai nebūtų dauginami ir platinami“.

Ministro teigimu, naują „Mano kovos“ leidimą uždrausti bus sunku, tačiau galima pasirūpinti, kad parduodamos knygos būtų leidžiamos kartu su mokslinėmis kritinėmis analizėmis bei komentarais.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.