Autorinės teisės į asmenukę pripažintos beždžionei

Profesionalus fotografas Davidas Slateris jau kelis kartus prašė internetinės enciklopedijos „Wikipedia“ redaktorių nenaudoti jo nuotraukų be leidimo. Bet šios nuotraukos fotografui nepriklauso, nes fotografavimo mygtuką paspaudė beždžionė, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Gizmodo“ informacija.

Makaka padarė asmenukę ir tapo nuotraukos autoriaus teisių savininke.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Makaka padarė asmenukę ir tapo nuotraukos autoriaus teisių savininke.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:38 AM

Nuotraukos buvo padarytos Indonezijoje dar 2011 metais, o kas jas padarė, priklauso nuo požiūrio.

D.Slateris išsitraukė įrangą tikėdamasis užfiksuoti paprastai žmonių privengiančią juodąją makaką. Tačiau būtent šių smalsuolių būrys prisėlino ir padarė šimtus asmenukių.

„Išdykusios makakos šokinėjo aplink mano įrangą ir atrodė, kad jos visos pozuoja, kai viena jų paspaudė mygtuką. Užrakto garsas pritraukė jos dėmesį, todėl ji toliau spaudė mygtuką.

Iš pradžių tai gąsdino likusias makakas, bet jos greitai sugrįžo – stebėti šį reiškinį buvo nepaprasta“, – pasakojo D.Slateris.

„Kai atgavau fotoaparatą, ji jau buvo padariusi šimtus nuotraukų. Deja, ryškių nuotraukų išėjo vos kelios. Primatui dar reikia pasimokyti fotografuoti“, – šmaikštavo fotografas.

D.Slateris nesitikėjo, kad neįprasta šių nuotraukų kilmė gali suteikti teisę „Wikipedia“ nemokamai jomis naudotis.

Tačiau būtent taip ir yra – neseniai paskelbta, kad visi D.Slaterio prašymai pašalinti nuotraukas buvo atmesti, nes nuotraukas padarė beždžionė ir autoriaus teisės niekam nepriklauso.

„Viskas paremta smulkmenomis. Nuotraukos priklauso man, tačiau beždžionė paspaudė mygtuką ir nusifotografavo, todėl jie tvirtina, kad beždžionei ir priklauso autoriaus teisės“, – sakė D.Slateris.

Kol kas nuomonės nesutampa, tačiau D.Slateris yra pasiryžęs paduoti „Wikipedia“ į teismą, ir tiktai jis padės tašką šioje istorijoje.

Fotografas jau išleido 17 JAV tūkstančių dolerių mokesčiams už teisines paslaugas norėdamas išspręsti šią problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.