Studentė nešiojasi čiužinį - protesto simbolį

„Nešiosiuosi čiužinį tol, kol mane išprievartavęs vaikinas paliks universitetą“, – pasakė studentė Emma Sulkowicz, kuri buvo išniekinta savo pačios lovoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 8:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:39 PM

21 metų E.Sulkowicz JAV Kolumbijos universitete studijuoja vizualiuosius menus. Universiteto teritorijoje – visur, kur tik eina, Emma nešiojasi čiužinį. Jis toks pat, ant kurio ji buvo išprievartauta.

Merginą nuskriaudęs vaikinas vis dar vaikšto universiteto koridoriais.

Ir nors apie šį įvykį mergina tada pranešė mokymosi įstaigos administracijai, jos kaltinimai buvo atmesti, o niekingai pasielgęs studentas išlipo sausas iš balos.

Neatsižvelgta ir į dar dviejų tą patį vaikiną lytine prievarta kaltinusių merginų skundus.

Todėl Emma ir nutarė nešiotis čiužinį – kad atkreiptų visų dėmesį į tai, kas dedasi studentų bendrabutyje, ir į universiteto administracijos nerūpestingumą. Be to, mergina šia tema žada ginti savo baigiamąjį darbą „Čiužinio performansas: nešioti tą naštą“.

„Buvau išprievartauta savo bendrabučio lovoje ir nuo tada ši vieta man tapo atgrasi. Jaučiuosi taip, tarsi nuo to laiko nešiočiausi tam tikrą naštą“, – sakė E.Sulkowicz.

Nesulaukusi universiteto valdžios užtarimo mergina Niujorko policijai pranešė apie vaikino poelgį ir su dar 23 kitomis studentėmis teismui pateikė skundą prieš universitetą. Kitų labui ji išdrįso savo problema pasidalyti viešai.

Merginą palaiko ir grupelė aktyvistų. Jie teigia, kad administracija jau daug kartų į tokius įvykius yra pažvelgusi pro pirštus ir jokios pagalbos nesuteikė, tad dėl saugumo padėtį reikia keisti.

Emmą palaikantis vizualiųjų menų dėstytojas merginos veiksmuose įžvelgia daugiau nei aktyvistinį pareiškimą.

„Nešiotis gultą, kuris buvo tavo išprievartavimo vieta, yra nepaprastai stiprus ir širdį draskantis simbolis. Tai tikras meno kūrinys, kuris turi nepaprastą galią“, – teigė dėstytojas. („The Mirror“, „Time“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.