Smegenų operacijos metu smuikininkė atgavo gebėjimą groti

Naomi Elishuv, kuri prieš dvidešimt metų buvo priversta nutraukti profesionalios smuikininkės karjerą dėl judesio sutrikimo. Nekontroliuojamas drebulys atėmė iš moters grojimo džiaugsmą, tačiau neseniai Izraelyje jai buvo atlikta smegenų operacija. Jos metu vaizdo kamera užfiksavo tikrą stebuklą – drebulys praėjo, o N.Elishuv smuiku užgrojo tiesiog operacinėje, skelbia „The Independent“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:16 PM

Kamerų užfiksuotuose vaizduose matoma operacinėje kėdėje sėdinti moteris drebančiomis rankomis groja smuiku, o už pridengtos jos galvos savo darbą atlieka chirurgai.

Kita filmuko dalis nufilmuota jau baigiantis operacijai – joje N.Elishuv rankos nebedreba, o smuiko strykas pirmą kartą po dvidešimties metų tolygiai slenka instrumento stygomis.

Negalėdama patikėti savo atgautu gebėjimu, smuikininkė trykšta teigiamomis emocijomis. „Atgavau kontrolę!“, - džiaugiasi ji.

Smuikininkės karjeroje įrašytas ir Lietuvos vardas – anksčiau jei teko groti Lietuvos Nacionaliniame simfoniniame orkestre.

Prieš operaciją N.Elishuv sakė, kad jos gyvenimo aistra yra grojimas smuiku. Muzikantė tvirtino, jog nutraukti profesionalią karjerą ir pereiti prie mokytojos darbo jai buvo ypatingai sunku.

„Dabar vėl galiu džiaugtis gyvenimu. Labai laukiu, kol vėl galėsiu groti, tvarkingai pasirašyti ir gerti arbatą jos neišliedama“, - po operacijos džiaugėsi N.Elishuv, skelbia Izraelio dienraštis „Haaretz“.

Muzikantę dvidešimt metų kamavęs esencialinis tremoras (nevalingas drebulys) dažniausiai paveikia rankas, tačiau gali paveikti ir galvą, veidą, žandikaulį, liežuvį ir pėdas. Šis sutrikimas vis stiprėja ir gali labai apsunkinti net ir kasdienę veiklą.

Tokioje stadijoje atsidūrusiems pacientams siūlomos dvi išeitys – talamotomija, kurios metu pašalinama gumburu vadinama smegenų dalis, arba gili smegenų stimuliaciją, kuriai ryžosi N.Elishuv.

„Apmaudu, kad apie operaciją sužinojau tik visai neseniai“, - apgailestavo ji.

Profesorius Yitzhakas Friedas, ligoninės Funkcinės neurochirurgijos skyriaus direktorius, buvo vienas iš N.Elishuv operavusių chirurgų. Jis žiniasklaidai pasakojo, kad į moters smegenis buvo įsodinti 1.3mm skersmens elektrodai, kurie elektra stimuliavo tremoro paveiktą smegenų dalį.

„Smegenų dalis, kurią operavome, nejaučia skausmo, taigi norėjome, kad pacientės smegenys operacijos metu būtų aktyvios. Kad galėtume įtaisyti elektrodus reikiamoje vietoje, paprašėme jos groti smuiku“, - po sėkmingos operacijos pasakojo Y.Friedas.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.