Laimingiausi žmonės gyvena Kosta Rikoje, lietuviai – 120 vietoje

Pagal naujausią Laimingos planetos indeksą (HPI), gyvenime svarbiausia – stabilumas. Laimingiausiomis pasaulio šalimis buvo įvardintos Kostarika, Vietnamas ir Meksika. 151 šalį įvertinę tyrimai palygino vidutinę gyvenimo trukmę, stabilumą ir ekologišką gyvenimo būdą (ekologinį pėdsaką).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2014, 12:28 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:37 PM

HPI atstovai tvirtino, kad žmonių turtingumas nėra toks svarbus rodiklis, kaip tie, į kuriuos jie atsižvelgė savo tyrime. Be Pietų Amerikos šalių, aukštus įvertinimus taip pat gavo Naujoji Zelandija, Meksika, Indija, Norvegija, Alžyras ir Madagaskaras.

Lietuva atsidūrė tik 120 vietoje. Vidutinė lietuvių gyvenimo trukmė buvo įvertinta 72,2 metais, žmonių savijauta – 5,1 balo, o ekologinis pėdsakas – 4,4 balo. Latvija buvo 118, o Estija – 117 sąrašo vietoje.

Daugelis žmonių svajoja laimingai gyventi, tačiau dažniausiai toks gyvenimas įsivaizduojamas, karštesnio klimato šalyse – tai pateisina, kodėl geriausiai įvardintos šalys yra arti pusiaujo. Duomenys apie kiekvieną šalį buvo surinkti darant apklausas.

Du iš trijų valstybių vertinimo kriterijų buvo tiesiogiai susijusios su žmonių laimingumu. Trečioji (ekologinis pėdsakas) įvertinta kaip būtina laimės pastovumui – buvo tikrinama, ar šalis galėtų pati aprūpinti savo gyventojus be užsienio pagalbos.

Pagal ekologinio pėdsako kriterijų daugelis turtingų šalių gavo žemus įvertinimus. Dėl šios priežasties Norvegija ar Danija, kai kurių reitingų įvertinamos kaip vienos laimingiausių pasaulyje, liko už geriausiųjų dešimtuko ribų.

Tačiau tyrime nebuvo atsižvelgta į žmonių nelygybę ir žmogaus teisių problemas. Dėl šios priežasties tokios šalys kaip Sirija, Saudo Arabija ir Irakas gavo aukštus įvertinimus.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.