Egzotiškos papūgos suka lizdus pilkose dangoraižių džiunglėse

Atšiauriose Venesuelos sostinės Karakaso miesto džiunglėse skraidantys tropiniai paukščiai atneša atokvėpį nuo didžiulio nusikalstamumo ir dusinančio užterštumo pavargusiems žmonėms.

Skaičiuojama, kad šių arų Karakase gyvena jau keli šimtai.<br>AP nuotr.
Skaičiuojama, kad šių arų Karakase gyvena jau keli šimtai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2014-11-26 09:58, atnaujinta 2018-01-20 14:58

Papūgos aros čia klesti tarp dangoraižių ir zujančių automobilių. Paukščius nuolatos šeria ir jų lizdus prižiūri paukštininkai mėgėjai. Tačiau Karakaso gyventojai taip pamilo papūgas, kad dabar dažnai ir patys su skanėstai vilioja jas apsilankyti prie jų namų.

Štai stilistas Ivo Contreras pastatė apvalią šėryklą su 58 maisto dubenėliais ant savo daugiabučio stogo, kad pritrauktų spalvingus paukščius.

„Man malonu jas kasdien matyti, pasidalinti su joms erdve, kurioje gali pasikrauti gera energija ir rasti harmoniją“, - pasakoja „Mis Venesuela“ konkurso dalyves puošęs stilistas.

Iš džiunglių pabėgę ar į žmonių laisvę paleisti paukščiai dažnai apsigyvena didžiuosiuose miestuose. Gatvėse skraidančių papūgų galima pamatyti ir San Franciske, ir Londone.

Karakase skraidantys sparnuočiai yra šalyje paplitę mėlynai geltonos aros. Legenda pasakoja, kad jas į Venesuelą atvežė italų imigrantas Vittoro Poggi, kuris augino šios rūšies papūgą ir buvo ištreniravęs ją skraidyti virš galvos, kai jis važinėdavo gatvėmis savo motociklu.

Karakasas, kuriame gyvena maždaug 6 mln. žmonių, yra atšiaurus papūgoms. Jei ne žmonių rūpestis ir jų paliekamas maistas, vargu ar aros išgyventų. Tačiau dabar jos linksmai čiauška nutupę ant daugiabučių stogų atbrailų ar sūpuojasi ant televizijos antenų. Skaičiuojama, kad šių paukščių Karakase gyvena jau keli šimtai.

Kaip pasakoja Miguelis Lentino, Ornitologijos muziejaus vadovas, miesto gyventojai stengiasi išsaugoti vietas, kur paukščiai peri.

„Aras įprasta saugoti ir ginti, nes visiem patinka jas matyti skraidančias prie savo namų, o ne uždarytas narvuose“, - sako M.Lentino.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.