Atokaus Aliaskos kaimo vaikus pasiekė Kalėdų senelio dovanos

„Operation Santa“ („Operacija Kalėdų senelis“) - Aliaskos nacionalinės gvardijos ir savanorių organizacijų projektas, kuris kasmet atneša Kalėdas į nuošalius Aliaskos kaimelius. Šią savaitę įvyko jau 58 toks apsilankymas – savanorių komanda su dovanų maišais vaikams ir pačiu Kalėdų seneliu nustebino nuošalaus Shishmarefo kaimelio gyventojus. Svečių dėmesys ir dovanos tik būtiniausių daiktų turintiems vaikams tapo didžiausiu Kalėdų džiaugsmu, skelbia „Associated Press“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 12:53 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:53 PM

Šiais metais savanorių pasirinktas kaimelis įsikūręs Aliaskos vakaruose. Čia gyvena inupiatų bendruomenė, kuri priklauso inuitams, gyvenantiems nuošaliausiose šiaurinėse teritorijose. Kaimelio vaikams buvo išdalinti žaislai, paltai, mokykliniai reikmenys ir labai retai jų skanaujami saldumynai – obuoliai, apelsinai, ledai.

„Visi mėgsta ledus“, - tvirtino septyniolikmetė Cheyenne Nayokpuk, paklausta kodėl žmonės gyvenantys vos už 40 km iki poliarinio rato neatsisako šaltų skanėstų.

„Jeigu jiems nebūtų atvežta dovanų, kai kurie iš šių vaikų per Kalėdas liktų be žaislų. Kai kurie kaimeliai primena Trečiojo pasaulio šalis, tačiau daugelis to nesupranta. Žmonės mano, kad gyvename JAV, tačiau kaimelių gyventojams toks apsilankymas tampa didžiausiu Kalėdų džiaugsmu“, - pasakojo majoras Georgeas Bakeris, Aliaskos nacionalinės gvardijos divizijos vadas.

Šiemet buvo aplankytas ir dar vienas kaimelis – Newtokas. Tačiau abu šiais metais aplankyti kaimeliai yra nykstantys. Juos planuojama perkelti į kitą vietą.

Nacionalinė gvardija šių metų projektui skyrė C-130 lėktuvą, kuriuo į nuošalias gyvenvietes buvo nuskraidinti savanoriai, nacionalinės gvardijos grupė ir dovanos vaikams. Shishmarefas nuo Rusijos sienos nutolęs vos 150km ir yra kitoje Beringo sąsiaurio pusėje.

"Kaimelyje daug ko trūksta. Atsiradusi galimybė gauti būtiniausių dalykų čia yra svarbus įvykis“, - džiaugėsi mokyklos direktorius Ralphas Watkinsas.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.