Parodoje – kruvina Nobelio taikos premijos laureatės uniforma

Nobelio taikos premijos parodoje bus galima pamatyti nepaprastą eksponatą – šių metų laureatės Malalos Yousafzai kruviną mokyklinę uniformą. Ją mergaitė dėvėjo, kai buvo pašauta Talibano, rašo „The International Business Times“.

M.Yousafzai tapo rezistencijos prieš fundamentalistus simboliu, o šįmet gavo ir Nobelio taikos premiją<br>AFP nuotr.
M.Yousafzai tapo rezistencijos prieš fundamentalistus simboliu, o šįmet gavo ir Nobelio taikos premiją<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 1:50 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 PM

2012 m. Talibano kovotojas šovė į galvą tuo metu 14 m. M.Yousafzai, kai ji ėjo į mokyklą. Režimas taip norėjo pamokyti ir atsikratyti už mergaičių švietimą kovojančios Malalos.

Mergaitei vos pavyko išgyventi - kulka buvo ją sunkiai sužeidusi. Iš pradžių ją gydė Pakistano medikai, o vėliau ji buvo paguldyta ir pasveiko vienoje Jungtinės Karalystės ligoninėje.

Netrukus mergaitė tapo rezistencijos prieš fundamentalistus simboliu, o šįmet gavo ir Nobelio taikos premiją už „kovą su vaikų ir jaunuolių priespauda bei už visų vaikų teisę į švietimą“.

„Malalos krauju sutepta uniforma yra stiprus ir širdį veriantis simbolis to, su kuo kovoja daugybė mokytis norinčių mergaičių, - kalbėjo Nobelio taikos centro vadovė Bente Erichsen. - Uniformą visą šį laiką saugojo šeima ir mes esame dėkingi, kad Malala sutiko ją parodyti žmonėms parodoje“.

„Mano mokyklinė uniforma man labai svarbi, nes, kai eidavau į mokyklą, kasdien ją vilkėjau, - yra sakiusi pati M.Yousafzai. -Tądien, kai buvau užpulta, aš taip pat ją dėvėjau. Aš kovojau už savo teisę eiti į mokyklą, aš kovojau už savo teisę mokytis. Dėvėti uniformą man reiškė, kad esu mokinė, kad mokausi. Tai svarbi mano gyvenimo dalis, kurią noriu parodyti kitiems vaikams ir viso pasaulio žmonėms. Eiti į mokyklą - tai mano teisė, tai kiekvieno vaiko teisė. Ji negali būti paneigta“.

Paroda bus atidaryta gruodžio 12 d.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.