Kinijos fabrikų darbininkai papietavę mėgaujasi pokaičio miegu

Darbas penkiolika valandų per parą ir mažas uždarbis – tokią kasdienybę Kinijos fabrikų darbininkai matė ne vieną dešimtmetį. Tačiau dabar jų vadovai ima suprasti, kad gerai pailsėjęs darbuotojas - laimingas darbuotojas. Pusę valandos po pietų pertraukos gamybos cechuose viešpatauja tyla – susirangę darbo kėdėse, fabriko Guangdongo mieste darbininkai pasineria į trumpą pokaičio miegą, skelbia „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-11 15:01, atnaujinta 2018-01-19 10:02

Naujosios „taisyklės“ rezultatai – išties stulbinantys. Po pusvalandį trunkančio miego darbininkai tampa net 30proc. produktyvesni. Miegoti kėdėje nėra labai patogu, tačiau tai yra didžiulis žingsnis palyginus su laikais, kai už miegojimą darbe su savo pareigomis tekdavo atsisveikinti.

Oficialus leidimas darbininkams miegoti pusvalandį po pietų pertraukėlės yra viena iš pastaruoju metu fabrikuose vykdomų reformų, kuriomis stengiamasi pagerinti darbo sąlygas. Darbo valandų skaičius fabrikuose neseniai buvo sumažintas nuo 48 iki 40, o fabrikų vadovai džiaugiasi net 30 proc. išaugusiu darbuotojų produktyvumu.

Vienas iš darbininkų, Zhan Youbing, pasakojo kaip 1995-aisiais, būdamas 22-iejų, jis su daugeliu kitų jaunų kiniečių atvyko į Guangdongą ieškoti darbo. Fabrikuose lengviausiai įsidarbindavo 18-25 metų žmonės, mat darbas reikalavo nemažai ištvermės. Pamaina trukdavo 15 valandų, reikėdavo dirbti šešias arba septynias valandas per savaitę, o valandos uždarbis siekė vos 34 pensus, arba 1.5 lito.

Tačiau nuo 2005-ųjų darbo sąlygos stipriai pasikeitė – padidėjo algos, darbininkams buvo pastatyta bendrabučių, atnaujintos valgyklos ir poilsio erdvės. Kai kurie fabrikai paremia savo darbuotojų vaikams siekti išsilavinimo ir aprūpina darbuotojų šeimas švariu geriamu vandeniu. Sprendžiama net ir visų laikų didžiausia darbuotojų problema – miego trūkumas. Ne veltui sakoma, kad gerai pailsėjęs darbuotojas – laimingas darbuotojas.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.