Pavyzdys Tailando vaikams – A. Hitleris

Tailande chunta karinį perversmą įvykdė jau daugiau nei prieš pusmetį. O dabar skelbia dvylika pagrindinių vertybių, kurias turi išmokti visi šalies mokiniai. Pavyzdžiui, nutapyti Adolfą Hitlerį, rašo „Lietuvos rytas".

Filmuke Tailando moksleivis laimingas tapo nacių lyderio A.Hitlerio portretą.
Filmuke Tailando moksleivis laimingas tapo nacių lyderio A.Hitlerio portretą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

Dec 12, 2014, 4:11 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:49 AM

Trumpame propagandiniame filmuke, užsakytame Tailandą dabar valdančių kariškių, matyti scena, kaip išsišiepęs moksleivis tapo nacių Vokietijos diktatoriaus A.Hitlerio portretą.

Šalia ploja laimingas jo bendraklasis.

Animacinį kūrinį, kuris nuo šeštadienio prieš filmus rodomas visuose pagrindiniuose šalies kino teatruose, socialiniuose tinkluose užgriuvo didžiulė kritikos banga. Filmuką pasmerkė ir Izraelio ambasada Bankoke.

Trečiadienį vienas chuntos atstovų Panadda Diskulas skandalą pavadino nesusipratimu ir pareiškė, kad nacistinė simbolika ir A.Hitlerio atvaizdas bus pašalinti iš filmuko.

11 minučių filmuke pasakojama dviejų berniukų, kasdien vis sužinančių ką nors nauja apie gyvenimą ir ištikimybę, istorija.

Anot P.Diskulo, jaunuolis, su džiaugsmu tapantis prie svastikos saliutuojančio A.Hitlerio paveikslą, tiesiog lygina savo motiną su diktatoriumi. Taip jaunas tailandietis esą maištauja.

Vis dėlto filmuke tokio paaiškinimo nėra. O scena su A.Hitleriu tiesiog yra sudedamoji pasakojimo apie dieną mokykloje dalis.

Berniukai žaidimų aikštelėje gaudo drugelius, eksperimentuoja chemijos pamokose ir treniruojasi ant karatė kilimėlio. Fone, netgi rodant A.Hitlerį, skamba linksma melodija.

„Filmukas geras, tačiau sukėlė nesusipratimų visuomenėje, – teigė P.Diskulas. – Projekto nestabdysime, bet pakeisime problemų sukėlusią sceną kita.“

Tačiau Izraelio ambasadorius Simonas Rodedas jau pareiškė, kad yra sukrėstas, nes „oficialios Tailando valdžios sukurtas filmukas lengvabūdiškai rodo nacistinius simbolius“.

„Juk šitas kūrinys turėjo būti kruopščiai patikrintas prieš leidžiant viešai rodyti. Bet visi tie protingi, išsilavinę žmonės nepamatė, koks įžeidžiamas filmuko turinys.

Jei filmukas ko nors mus ir išmoko, tai tik to, kad pamokos apie holokaustą turėtų būti įtrauktos į mokyklų Tailande programą.“

Istorijos pamokose Tailande daugiausia kalbama apie Tailando praeitį ir ilgą šalies karalių liniją. Pasaulio istorija paliečiama tik probėgšmais, o tragiškosios žydų žudynės beveik neminimos.

Galbūt todėl panašus skandalas buvo kilęs ir pernai.

Vienas pagrindinių Tailando universitetų turėjo atsiprašyti už plakatą, kuriame A.Hitleris vaizduojamas šalia Supermeno ir kitų superherojų.

Tąkart aiškinta, kad studentai nesuprato, jog A.Hitlerio vaizdavimas tokiame kontekste gali ką nors įžeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.