Kazachstano kaimelio gyventojai negali pabusti iš miego

Mažame atokiame Kazachstano kaimelyje žmonės ištisas dienas negali prabusti iš kieto miego. Kas sukelia šią jau ketverius metus trunkančią paslaptingą epidemiją, aiškinasi ir medikai, ir ekstrasensai, pasakoja „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:16 AM

Pastaruoju metu netoli Krasnogorsko miesto įsikūrusiame kaimelyje žmonės dar labiau sunerimę. Vietiniai pasakoja, kad šis miego sutrikimas plinta – jis kamuoja jau beveik 14 proc. iš 600 gyventojų.

Vasarą 60 žmonių dėl šio sutrikimo buvo paguldyti į ligoninę. Jie jautėsi lyg apsvaigę, pavargę, sunkiai pastovėjo ant kojų ir turėjo problemų dėl atminties. Kai kuriems jų netgi prasidėjo haliucinacijos.

Medikai jau atmetė versiją, kad tokią ligonių būklę sukėlė virusai ar bakterinės infekcijos, tokios kaip meningitas.

Mokslininkai taip pat neatrado jokių kenksmingų cheminių medžiagų nei dirvoje, nei vandenyje, kurios lemtų tokią prastą žmonių savijautą.

Kaltos urano kasyklos?

Daugybė vietinių gyventojų tiki, kad juos kankinančios ligos priežastimi gali būti netoliese esančios sovietmečio urano kasyklos, kurios dabar jau neveikia.

Neseniai filmavimo komanda iš naujienų kanalo „Russia Today“, kuri šį rudenį Kalachio kaime kūrė dokumentinį filmą, pranešė, kad ten aptiko aukštą radiacijos lygį. Tiesa, patys televizijos žurnalistai teigia, kad būdami kaimelyje jie nepatyrė jokių problemų dėl miego.

Vieni gyventojai mano, kad ligą sukelia vėjas ir dūmai iš vaiduokliu tapusių urano kasyklų, kiti – kad kaimo teritorijoje yra užkastų nuodingų atliekų.

Vietos gyventoja Alsu Šjeladeva pasakojo, kad keli jų kaimo vyrai buvo nusileidę į šachtą ir ten pajuto saldų kvapą.

„Mes bijome, kad netrukus visi užmigsime“, – nuogąstavo moteris.

Suserga vis daugiau žmonių

„Jis ima bėgioti, o tada sustingsta, ima svirduliuoti, – apie savo sūnų, kenčiantį dėl miego sutrikimo, pasakojo kaimo gyventojas Igoris Samusenka. – Kai pasuka galvą, jo akys vis dar žiūri ten, kur žiūrėjo prieš tai. Jei mėgini jį pažadinti, atrodo, kad jis bando atmerkti akis, bet negali. Miego slėnis, miego dauba – taip dabar mūsų kaimelį praminė žmonės.“

Liubov Belkova laikoma pirmąja gyventoja, kuriai dar 2010 m. balandį pasireiškė „miego ligos“ simptomai. Nuo tada miego periodai ją buvo aplankę septynis kartus. Iš pradžių medikai jai diagnozavo išeminį insultą, tačiau kai moters kaimynei pasireiškė tokie pat simptomai, dėl diagnozės buvo suabejota.

Netrukus ir kitiems Kalachio kaimelio gyventojams pasireiškė keisti simptomai – tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Šįmet per Rugsėjo 1-osios šventę nualpo net 8 vaikai.

Sumišę gydytojai tada kalbėjo, kad vaikams gali būti neaiškios kilmės smegenų sutrikimas. Tyrimai parodė, kad sergančiųjų smegenyse susikaupęs skysčių perteklius.

„Visiems vaikams buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas. Buvo atrasta skysčių smegenyse, tačiau jokių kitų neurologinių sutrikimų nepastebėta, – kalbėjo regioninės vaikų ligoninės gydytojas Kairas Abdurachmanovas. – Nėra ir  meningito ženklų.“

Medikai bijo, kad dėl skysčių gali atsirasti ilgalaikių pasekmių vaikų smegenų vystymuisi, bet iki šiol negali suprasti, kas visa tai sukėlė.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.