Mokslininkai atrado 8 kilometrų gylyje gyvenantį padarą

Mokslininkus, tyrinėjančius vandenynų gilumas, nustebino netikėtas atradimas. 8145 metrų gylyje, tai beveik 500 metrų giliau, nei prieš tai užfiksuotas giliausiai gyvenantis jūros gyvis, rašo bbc.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-19 18:53, atnaujinta 2018-01-18 18:42

Ši žuvis ir keli kiti žmogaus akiai nauji jūros gyviai buvo užfiksuoti mokslininkams tyrinėjant Marianų įdubą Ramiajame vandenyne, kurios gylis – daugiau nei 11 kilometrų.

„Mes manome, kad tai gleiviažuvinis padaras, bet jis atrodo taip keistai, kad sunku pasakyti, kas tai tiksliai yra“, - sakė Aberdyno universiteto mokslininkas, okeanologas daktaras Alanas Jamiesonas.

„Iš pažiūros tai atrodo trapi būtybė, kai žvelgi iš toliau netgi primena šlapią audinį. Be to, ji turi savotišką nosį, kuri primena animaciniuose filmuose piešiamų šunų“, - aptakiai aiškino mokslininkas, pabrėždamas, kad jiems sunku kažką tiksliau pasakyti apie padarą, kurio rimtesniam tyrimui reikėtų sugauti ir tirti laboratorijoje.

Mokslininkai vandenyno gelmėse taip pat užfiksavo keistus supermilžinus amfipodus. Normaliuose vandenyse jų dydis siekia tik apie 2-3 centimetrus, tačiau Marianų įduboje jie siekė iki 20 ir net 30 cm.

„Mes turime daugiau nei 20 valandų filmuotos medžiagos, kuri padės ištirti, kaip jie plaukia, maitinasi ir ginasi nuo puolančių plėšrūnų“, - kalbėjo A.Jamiesonas, pridurdamas, kad visas šis tyrimas atliktas žmogaus iš paviršiaus pilotuojamų giluminių aparatų su filmavimo aparatūra

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.