Kinijos miestelis, kuriame pagaminama 60 proc. Kalėdų žaislų

Kinijos Kalėdų miesteliu vadinamas Iu (Yiwu) miestas – visų kalėdinių dekoracijų gamybos širdis. 600 gamyklų komplekse pagaminama daugiau nei 60 procentų visų Kalėdų žaislų ir puošmenų – nuo šviečiančių Kalėdų eglučių iki Kalėdų Senelio kepurių, skelbia „The Guardian“.

Vakariečių Kalėdų stebuklai gimsta Kinijoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vakariečių Kalėdų stebuklai gimsta Kinijoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:20 AM

Šiuose dekoracijų fabrikuose dirba tūkstančiai iš visos Kinijos atvykusių darbo migrantų, kurie už menkas algas pluša ištisas valandas. Dar keisčiau, kad patys darbininkai, valandas praleidžiantys prie kalėdinės atributikos, net nenutuokia, kas vakariečiams yra Kalėdos.

„Turbūt čia kaip kinų naujieji metai europiečiams“, – svarstė 19-metis Wei, atvykęs į gamyklą iš Guidžou provincijos. Kartu su tėvu jis beveik pusę paros dirba kenksmingomis sąlygomis, kad per dieną pagamintų iki 5 tūkstančių snaigių.

Kai tik jie uždirbs tiek pinigų, kad Wei galėtų iškelti vestuves, tėvas ir sūnus planuoja mesti šį alinamą ir sveikatai kenksmingą darbą. „Tikėkimės, kad niekada nebematysime šios raudonų dažų masės“, – kalbėjo Wei tėvas, ant kurio galvos užmaukšlinta Kalėdų Senelio kepurė atspindėjo ne šventines nuotaikas, o buvo tik plaukus nuo raudonų dažų saugantis audinys.

Iu tarptautinis turgus yra įvardinamas kaip didžiausias toks specializuotas prekybos kompleksas, kuriame Kalėdų puošmenas ir visas reikalingas prekes užsako gamintojai iš Vakarų pasaulio.

Tiesa, geriausios šio komplekso dienos jau eina į šešėlį. Tokie interneto prekybos milžinai kaip „AliBaba“ ar „Made in China“ gali pasiūlyti beveik pusantro milijono įvairiausių Kalėdų puošmenų, kuriuos atgabens prie pat jūsų namų durų.

Iu miesto kompleksą vis dar saugo pigi darbo jėga, tačiau panašu, kad net ir darbininkų iš provincijos kantrybė turi savo ribas, tad greitu metu šis unikalus kompleksas gali likti tuščias.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.