Geriausias Kalėdų Senelis – japonas?

Kur gyvena geriausias ir tikriausias Kalėdų Senelis? Ne, tikrai ne šiaurėje! Geriausių senelių ieškokite Azijoje. Tiksliau, vieno jų – truputį apkūnaus, bet greito kaip tigras japono Kohei Yamashitos.

Šioje ir kitose rungtyse niekam nepavyko aplenkti japono K.Yamashitos, tad jis džiaugėsi čempiono titulu.
Šioje ir kitose rungtyse niekam nepavyko aplenkti japono K.Yamashitos, tad jis džiaugėsi čempiono titulu.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Židovainytė („Lietuvos rytas“)

Dec 25, 2014, 9:55 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:47 AM

Nors iki Kalėdų dar buvo likę daugiau negu mėnuo, lapkričio pabaigoje netoli šiaurės speigračio jau buvo prasidėjęs kalėdinis bruzdėjimas. Mažame Švedijos kalnakasių miestelyje Jelivarėje, maždaug 100 kilometrų į šiaurę nuo poliarinio rato, jau kelintus metus iš eilės vyko Kalėdų Senelių žiemos žaidynės.

Į jau nuo spalio mėnesio sniegu pasipuošusią Vasaros aikštę suplūdo tiek vietiniai gyventojai, tiek ir šiaurės pašvaistę pamatyti ar ankstyvą žiemą pajusti ištroškę užsienio svečiai.

Tarp jų – Kalėdų Seneliai iš viso pasaulio, susirinkę į renginį, kuris išdidžiai vadinamas Kalėdų Senelių olimpinėmis žaidynėmis.

O ten, kur olimpiada, ten ir varžybos – besivaržantieji mėgina išsiaiškinti, kuris jų geriausias.

Mankšta prieš darbą

Nuo šalčio, kurio buvo 8 laipsniai, renginio svečiai slėpėsi specialiai šiai progai suręstose samių palapinėse – kotose, virš kurių visomis vaivorykštės spalvomis švytėjo šiaurės pašvaistė.

Šios žiemos žaidynės – tikrai ne gražiausios barzdos ar didžiausio pilvo konkursas: Kalėdų Seneliai iš viso pasaulio susirenka dar gerokai iki Kalėdų, kad pasitikrintų fizinį pasirengimą, pramankštintų raumenis ir apšiltų prieš artėjantį darbymetį. Juk kas varžysis gruodį, kai jau bus kalnai rūpesčių – atsakinėti į laiškus, pakuoti dovanas ir jas išvežioti.

Tad būrys prieš šventes savo vertę įrodyti panorusių vyrų susirungė dėl metų Kalėdų Senelio titulo.

Kelią į Jelivarę rado ne tik Nyderlandų, Vokietijos, Prancūzijos ar, savaime suprantama, Švedijos atstovai, bet ir tūkstančius kilometrų įveikę Seneliai iš tolimosios Australijos, Honkongo, Japonijos ir Kinijos.

Visi Seneliai atvyko su palyda – Kalėdų Bobutėmis bei nykštukais. Tiesa, Prancūzijai šįmet, kaip ir praėjusiais metais, atstovavo Kalėdų Senelė.

Košės valgymo svarba

Dalyviams teko gerokai paplušėti: jie susirungė tradicinėje košės valgymo, rodeo ant mechaninio elnio ir sniego triatlono rungtyse.

Ryžių košės valgymas – vienintelė rungtis, išlikusi per visus Kalėdų Senelių žiemos žaidynių metus. Pagal senas švedų tradicijas kiekvienais metais Kūčių naktį ant stalo turi būti paliekamas dubenėlis sviestu pagardintos ryžių košės.

Tai padėka naminukui už per metus atliktus darbus.

Naminukas Tomtė švedų mitologijoje užima išskirtinę vietą ir būtent jis neša Kalėdų dovanas. Todėl Kalėdų Senelio gebėjimas per minimalų laiką maksimaliai sukirsti košės yra bene svarbiausias kalėdinis iššūkis – kur jau ten barzdotą vyrą aplenks kažkoks naminukas.

Raktas į sėkmę – greitis

Nenuostabu, kad šių metų geriausio Kalėdų Senelio vardą pelnė japonas K.Yamashita. Japonai pasaulyje garsėja greitojo valgymo sugebėjimais. Pavyzdžiui, ne vienus metus dešrainių valgymo čempionatus laimi būtent Japonijos atstovai.

Tad K.Yamashita dar prieš rungtynes žadėjo nustebinti greitojo valgymo įgūdžiais.

„Esu truputį storas, bet greitas kaip tigras“, – varžovus perspėjo K.Yamashita. Jis pirmas sukirto visą dubenį, kai kuriems jo kolegų dar nė neįpusėjus.

Švedų Kalėdų Senelis, paklaustas, kaipgi taip nutiko, kad japonas jam nušluostė nosį, atsakė diplomatiškai. Esą košė jam taip patiko, kad jis norėjo ja kuo ilgiau pasimėgauti. Galų gale juk ryžiai Azijoje – jokia naujiena...

Nušluosto nosį europiečiams

Ir tai toli gražu ne pirmas kartas, kai Azijos atstovai pasirodo esą kur kas geriau pasiruošę kalėdiniams iššūkiams nei europiečiai: jau penkerius metus iš eilės prizinę vietą užima ir Seneliai iš Honkongo.

Praėjusių metų antrosios vietos laimėtojas iš Honkongo, paklaustas, kokia gi šios šalies Kalėdų Senelių sėkmės paslaptis, atsakė – finansai ir treniruotės.

Pasirodo, šios rungtynės vertinamos labai rimtai: Seneliams tenka praleisti 10 dienų treniruočių stovykloje, kur jie ne tik gerina švediškos košės valgymo įgūdžius, bet ir prakaituoja stumdami specialiai iš Švedijos atvežtas roges.

Tiesa, būtent šiai rungčiai tenka pasitelkti ir kūrybiškumą: kadangi sniego Honkonge rasti sunku, prie rogučių dalyviai prisuka ratukus.

Į šaltį – be kelnių

Kai vieni Seneliai rimtai ruošiasi varžyboms ir prakaituoja treniruočių stovyklose, kitiems pro akis praslysta kai kurios svarbios detalės. Pavyzdžiui – orų prognozės.

Renginio organizatoriai net aiktelėjo išvydę Australijos Kalėdų Senelį, besileidžiantį lėktuvo trapu su šortais ir šlepetėmis. Jiems teko greitai surasti kelnes išsiblaškiusiam australui. Pasirodo, jis paprasčiausiai nesitikėjo, kad gali būti taip šalta, – juk dar tik lapkritis, kai Australijoje plieskia karščiai. Tuo metu Jelivarėje spaudė 16 laipsnių šaltis.

Australas atvyko gerai nusiteikęs, nors ir visiškai nepasiruošęs: jis nė karto nebuvo čiuožęs slidėmis.

Vis dėlto pasitvirtino taisyklė, kad naujokams sekasi, – australas nušluostė nosį daugeliui varžovų ir bendrojoje įskaitoje užėmė trečiąją vietą.

O Švedijos Kalėdų Seneliams, atrodo, sekasi kur kas prasčiau – praėjusiais metais švedų Kalėdų Senelis gavo taškų, nes savo košės porciją sukirto stilingiausiai, t.y. palikdamas mažiausiai košės pėdsakų ant savo baltosios barzdos.

Tad nenustebkite, jei šiemet pro jūsų kaminą mėgins įsmukti kiek neįprastų veido bruožų Kalėdų Senelis, o ant dovanėlių rasite japoniškų hieroglifų: gali būti, kad tai greitasis K.Yamashita, pavaduojantis tinkamai fiziškai nepasirengusius vietinius Kalėdų Senelius!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.