Škotijoje įtvirtinta pirmoji pagoniška gėjų santuoka

Homoseksualų pora, gyvenanti Škotijos sostinėje Edinburge, fizinius ir dvasinius negalavimus malšina žolelėmis ir įvairiais augaliniais preparatais, todėl aplinkinių yra praminti raganiais. Dabar ši pora oficialiai įteisino savo santykius, o tokia pagoniška tos pačios lyties asmenų santuoka tapo pirmąja Jungtinėje Karalystėje, skelbia „The Telegraph“.

Vestuvės vyko netradicinėje aplinkoje.<br>Twitter nuotr.
Vestuvės vyko netradicinėje aplinkoje.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 5:28 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:23 PM

34 metų Thomas Lantingas ir 39 metų Iainas Robertsonas, kartu praleidę 12 metų, surengė vestuvių ceremoniją netradicinėje aplinkoje – viename XVI amžių menančiame rūsyje, esančiame Edinburge.

Poros vestuvių ceremonijoje netrūko pagoniškų tradicijų: buvo dalijamasi midumi, rišamos poros rankos ir šokinėjama per šluotą.

„Mums abiems tokia legali pagoniška ceremonija daug reiškia. Naujasis įstatymas, leidžiantis įtvirtinti tokią santuoką, mūsų santykiams suteikė lygiateisį pripažinimą ir atvėrė duris visoms kitoms LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) poroms, kurios nori žengti tokį žingsnį“, - po vestuvių ceremonijos pasakojo gėjų pora

„Būdami raganiais, visada norėjome įtvirtinti savo santuoką su pagoniškais ritualais, kurie atitinka mūsų įsitikinimus. Džiaugiamės, kad mums buvo suteikta tokia galimybė pasidalinti mums abiems svarbiu momentu su savo draugais ir šeimos nariais“, - po ceremonijos pasakojo vienas vyrų.

Škotija yra vienintelė Jungtinės Karalystės dalis, kurioje leidžiama pagonims ir kitoms religinėms mažumoms teisiškai įtvirtinti santuoką, neprieštaraujančią jų religiniams įsitikinimams.

Škotijoje įsikūrusiai Pagonių federacijai, nuo 2005 metų buvo suteikta teisė rengti tokias vestuves. Nuo to laiko įtvirtinta šimtai tokių ceremonijų, kai vienas kitam prisiekia skirtingų lyčių asmenys.

„Lygių teisių suteikimas visų tikėjimų žmonėms yra labai svarbus žingsnis daugeliui pagonybę išpažįstančių žmonių. Tuo tarpu Pagonių federacija Škotijoje pagonybę išpažįstančių žmonių santuokų įteisinimą pavertė bene svarbiausiu savo tikslu “, - pasakojo L.Park, pirmininkaujanti Pagonių federacijos atstovė, rengusi T. Lantingo ir I. Robertsono pagonišką ceremoniją.

„Manome, kad kiekvienas turi turėti teisę pasirinkti, kokios vestuvių ceremonijos nori, o ji neturėtų prieštarauti žmonių įsitikinimams, - teigė moteris. - Man be proto džiugu įtvirtinti pirmąją tokią pagonišką Tomo ir Iaino santuoką Škotijoje ir visoje Jungtinėje Karalystėje. Ši santuoka užima svarbią vietą visų Škotijos pagoniškos bendruomenės žmonių širdyse“, - ceremoniją vykdžiusi moteris neslėpė džiaugsmo.

„Mums buvo didelis malonumas sudalyvauti pirmą kartą Jungtinėje Karalystėje surengtose pagoniškose vestuvėse, kuriose santuoką įtvirtino tos pačios lyties asmenys. Religinės ir tikėjimo grupės atliko svarbų vaidmenį siekiant įteisinti tokią santuoką kaip lygiateisę įprastai ceremonijai. Šios poros vedybų ceremonija žymi lygybę ir tikėjimo laisvę visoje Škotijoje“, - atviravo Tomas Frenchas, Škotijoje veikiančios organizacijos „Equality Network“ politikos ir viešųjų reikalų koordinatorius.

„Naujasis įstatymas nėra vien lygių teisių užtikrinimas netradicinės orientacijos žmonėms. Jis taip pat užtikrina didesnę laisvę daugelio religinių ir tikėjimo grupių atstovams viešai išpažinti savo įsitikinimus ir įteisinti tos pačios lyties santuoką neišduodant savo tikėjimo, ko anksčiau padaryti nebuvo galima“, - pasakojo vyras. Dabar tokios poros Škotijoje gali be jokių suvaržymų įtvirtinti savo santuoką.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth