Pasaulį akina turtingų iraniečių gyvenimo blizgesys

Jie guli prie žydrų baseinų, skrunda saulėkaitoje, gurkšnoja šampaną ir visam pasauliui demonstruoja savo prabangius laikrodžius, namus bei automobilius. Tai – vaizdai ne iš Holivudo žvaigždžių gyvenimo. Taip savo turtais mėgaujasi turtingų iraniečių atžalos, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2015, 8:16 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:48 AM

Socialiniame tinkle „Instagram“ yra sukurta paskyra „Turtingi Teherano vaikai“, kurioje skelbiamos nuotraukosi iš prabangaus jaunų iraniečių gyvenimo. „Dalykai, kurių jie nenori, kad žinotumėte apie Iraną“ – taip apibūdinama 23 tūkst. sekėjų turintis socialinio tinklo puslapis.

Nuotraukose vienos  merginos pozuoja su atvirais bikiniais prie baseino, kitos – šypsosi pasipuošę žemę šluojančiomis puošniomis suknelėmis prie milijonus kainuojančių savo namų.

Tuo tarpu vaikinai dažniausiai demonstruoja savo prabangius žaisliukus: privačius lėktuvus ir sraigtasparnius, brangius „Rolex“ firmos laikrodžius, paauksuotus mobiliuosius telefonus ir privačias kino sales. Tačiau bene daugiausiai dėmesio skiriama automobiliams – vaikinai giriasi savo blizgančiais naujutėliais „Ferrari“, „Lamborghini“, „Aston Martin“, „Porche“, „Maserati“ ir kitų prabangių markių mašinomis.

Sukurti socialinio tinklo puslapį apie turtingus iraniečius įkvėpė kita, pasaulyje labai išpopuliarėjusi, paskyra „Turtingi „Instagram“ vaikai“, kurioje taip pat skelbiamos prabangaus gyvenimo nuotraukos iš JAV ir Europos šalių. „Turtingų Teherano vaikų“ paskyros administratoriai neatskleidžia, kas yra jaunuoliai, kurių nuotraukos skelbiamos, todėl nėra aišku ar visi šie žmonės tikrai iš Teherano.

Dar daugiau klausimų dėl nuotraukų tikrumo kelia nuotraukose apnuoginti merginų kūnai ir laisvai besiliejantis šampanas. Konservatyviame islamiškame Irane alkoholį vartoti draudžiama, o merginos viešumoje turi nešioti galvos apdangalus ir rengtis „kukliai“.

Vis dėlto patys administratoriai tikina, kad šios atviros nuotraukos buvo padarytos kitose šalyse, už Irano ribų. Tačiau pripažįsta, kad dėl jų dažnai sulaukia piktų komentarų. „Sulaukiame skirtingų reakcijų – vienos teigiamos, o kiti žmonės teigia esą šokiruoti, nes matė ir žino kažką apie Iraną tik iš filmų. Tai mus labai prajuokina“, – tvirtina paskyrą sukūrę asmenys.

Administratoriai tikina, kad dažnai blokuoja žmones, kurie rašo pavydžius ir piktus komentarus, kritikuojančius privilegijuoto Irano jaunimo gyvenimo būdą. Jie teigia, kad paskyra skirta sukurti daug pozityvesnį Irano įvaizdį, o ne skleisti blogas emocijas. „Kai kurie iraniečiai ir žmonės iš kitų šalių kritikuoja mus. Mes visuomet priimame kritiką ir gerbiame žodžio laisvę, tačiau dauguma kritikos kyla dėl užslėptų tikslų, – įsitikinę paskyros administratoriai. – Reikia saugotis to, kas atima visą smagumą: paskalų, kritikos, skundų, kabinėjimosi ir neigiamo požiūrio“. „Turtingų Teherano vaikų“ socialinio profilio kūrėjai teigia, jog nori atsikratyti žiniasklaidos sukurto iraniečių kaip užkietėjusių teroristų portreto. „Mes esame draugiška tauta, nepaisant to, kad Vakarų žiniasklaida mums klijuoja „blogio ašies“ etiketę, – tvirtina paskyros administratoriai. – Žmonės apie kitas tautas turi susikūrę stereotipus, kuriuos suformuoja žiniasklaida. Šokiruoja, kiek daug šiais laikais siaurai mąstančių žmonių“.

Tiesa, pripažįsta, kad turtuoliai – tik viena Irano veido pusė. Šalyje yra daugybė skurstančių žmonių : skaičiuojama, kad maždaug 45–55 proc. iraniečių gyvena žemiau skurdo ribos.

Jiems turtuolių kritikai netgi sukūrė atskirą „Instagram paskyrą“ pavadinimu „Neturtingi Teherano vaikai“, kurioje keltos skurde gyvenančių iraniečių nuotraukos.

Visgi turtingųjų iraniečių atžalų gynėjai tvirtina, kad nėra ko čia piktintis. Esą jų verslininkai ir naftos magnatai tėvai aprūpina daugybę Irano žmonių darbu ir skatina šalies eksportą bei importą.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.