Medituojantis vienuolis, budistų įsitikinimu, vis dar gyvas

Praėjusią savaitę Mongolijoje rasta medituojančio vienuolio mumija apstulbino ne vieną. Vyresnieji budistai mano, kad vienuolis, aptiktas sėdintis lotoso poza, yra iki šiol pasinėręs į gilią meditacinę transo būseną ir vis dar gyvas, praneša bbc.com.

Vyresnieji budistai mano, kad vienuolis yra iki šiol pasinėręs į gilią meditacinę transo būseną ir vis dar gyvas.<br>„YouTube“ nuotr.
Vyresnieji budistai mano, kad vienuolis yra iki šiol pasinėręs į gilią meditacinę transo būseną ir vis dar gyvas.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2015, 7:12 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:14 AM

Teismo ekspertizė dėl vienuolio kūno, kuris buvo rastas suvyniotas į gyvūnų odą, tebevyksta. Mokslininkai bando nustatyti, kaip vienuolio kūnas taip gerai išsilaikęs išliko iki šių dienų. Kai kurie jų teigia, kad šaltas Mongolijos klimatas galėjo būti viena priežasčių.

Budistų vienuolis ir gydytojas Barry Kerzinas portalui „The Siberian Times“ pasakojo, kad rastas vienuolis yra pasinėręs į tukdamu vadinamą meditacinę būseną, kurią galima išvysti labai retai.

„Jei meditaciją praktikuojantis žmogus sugeba išlikti tokios būsenos ilgą laiką, jis gali tapti Buda“, – neabejodamas kalbėjo B.Kerzinas.

Žinia apie tokią medituojančio vienuolio mumiją iškilo į viešumą, kai vienas vyriškis mėgino lengvai pasipelnyti ir parduoti tokį radinį juodojoje rinkoje. Mongolijos policija įtariamąjį sulaikė, o vienuolio kūnas šiuo metu šiuo metu saugomas Nacionaliniame teismo ekspertizės centre.

Meditacija – amžinybės link

Medituojančio vienuolio tapatybė vis dar nėra žinoma, tačiau daroma prielaida, kad jis yra kito budistų vienuolio, kurį ištiko panašus likimas, – lamos Daši (Doržo Itigelovo) mokytojas.

Manoma, kad 1927 metais lama Daši pranešė mokiniams apie artėjančią savo mirtį ir paprašė, kad jie, praėjus 30 metų, jo kūną iškastų. Budistų vienuolis medituodamas lotoso poza ir mirė.

Kai kūnas buvo iškastas, manoma, jis buvo gerai išsilaikęs. Tuo metu baimintasi dėl sovietų valdžios įsikišimo, todėl vienuolis vėl buvo palaidotas. 2002-aisiais antrąkart iškastas lamos Daši kūnas buvo visiškai nepakitęs ir atrodė kaip ir pirmąjį kartą. Vienuolio mumija buvo nugabenta į budistų šventyklą ir joje tikintieji iki šiol nevaržomi gali ją garbinti.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?