Apie masturbaciją žydai dar nekalba

Žydų ortodoksų tikėjime netrūksta įvairių draudimų, ypač susijusių su lytiniu gyvenimu. Tačiau nė vienas iš šių reikalavimų nėra toks griežtas ir prieštaringas kaip draudimas vyrams masturbuotis.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-02-11 05:00, atnaujinta 2018-01-13 13:35

Už draudimo pažeidimą tradiciniame mokyme vienas Talmudo – žydų įstatymų ir religinių raštų rinkinio – skirsnis nurodo, kad „vyrui tokiu atveju ranka turi būti nukirsta sulig bamba“.

Daug ortodoksų rabinų leidžia kontracepciją šeimoms, kurios negali sau leisti turėti daugiau vaikų, arba jaunoms poroms, nepasiruošusioms šeimos pagausėjimui, rašo britų „The Guardian“ ir Izraelio „Haaretz“.

Bet kodėl tuomet masturbacija vis dar yra laikoma absoliučiu blogiu, jeigu kartais iš tiesų yra leidžiama „eikvoti sėklą veltui“?

Izraelio ir JAV kino teatruose pradedamas rodyti žydų ortodokso Ori Gruderio dokumentinis filmas „Šventoji sėkla“ (angl. – „Sacred Sperm“), kuriame ir nagrinėjama radikali žydų ortodoksų pozicija dėl masturbavimosi.

Religingam O.Gruderiui filmo idėja kilo, kai jis suprato nežinantis, kaip apie masturbaciją ar seksą kalbėtis su savo dešimtmečiu sūnumi.

Šešių vaikų tėvas sako, jog naująja kino juosta jis norėjo pažvelgti į tai, kaip radikalus judaizmas vyrams ir berniukams liepia priešintis savo natūraliems instinktams dėl religijos.

Esą berniukai yra mokomi šlapintis neliečiant savęs rankomis. Jie nuo 13 metų privalo mūvėti specialiai tam pritaikytus plačius ir ilgus apatinius.

Chasidai vyrai ir jaunuoliai, norintys išvengti netikėtos erekcijos, mokomi griebtis keisčiausių priemonių.

„Jiems patariama nagais braižyti savo kojas, stovėti ant pirštų galų, atlikti nusiraminimo pratimus. Padeda gilus kvėpavimas, šokinėjimas ar greitas vaikščiojimas“, – pasakojo rabinas Yisraelis Aharonas Yitzkovitchius.

Kaip aiškino rabinas, vaikų auklėjimas judaizme yra pagrįstas įpročių mokymu – pirmiausia mokoma niekada nematyti ir neliesti savo lyties organų.

„Kodėl taip yra? Juk jei akys mato, širdis nori. Tai yra pirmas žingsnis į nusižengimą. Berniukas nuo mažumės mokomas saugoti save. Kitaip tariant, laikyti savo rankas ten, kur joms priklauso“, – interviu filmo autoriams kalbėjo rabinas.

Žydų religiniai įstatymai aiškiai draudžia tik vyrų masturbaciją. Toroje nėra jokio konkretaus moterų masturbacijos draudimo, tačiau judaizmas iš esmės smerkia veiksmus, kurie kyla dėl „nešvarių minčių“.

Draudimas masturbuotis kyla iš Šventojo Rašto Pradžios knygos, pasakojančios apie Onaną, kuris „išliedavo sėklą ant žemės“ nesutikęs su Dievo liepimu apvaisinti savo mirusio brolio žmoną. Šis veiksmas, pagal ortodoksų tikėjimą, kainavo jam gyvybę.

Kai kurie radikalūs žydai ortodoksai, siekdami apsisaugoti nuo sekuliaraus pasaulio įtakos, susilaiko nuo ėjimo į kino teatrą, televizijos ir interneto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.