Batonų kepėjas nenori ilsėtis

Taisyklės yra taisyklės. Tokią frazę iš biurokratų išgirdo geriausiu prancūziškų batonų kepėju išrinktas vyras. Valdžia uždraudė jam dirbti septynias dienas per savaitę taip sukeldama daugybę diskusijų.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 17, 2015, 7:46 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:43 AM

„Aš dirbau septynias dienas per savaitę trejus su puse metų. Aš sukūriau darbo vietų ir turto. Nežinau, kodėl jie man draudžia tai daryti toliau“, – kalbėjo prancūzas kepėjas Stephane’as Cazenave’as po to, kai valdžia jam liepė vieną dieną ilsėtis.

Tai, kad kepėjas 2014 metais laimėjo prizą už geriausią prancūzišką batoną šalyje, biurokratams nieko nereiškia.

Jie vyrui aiškiai išdėstė įstatymus: kepykla Prancūzijoje gali būti atidaryta septynias dienas per savaitę, bet ji turi daryti 24 valandų pertrauką, per kurią negali pardavinėti duonos.

Kepėjas S.Cazenave’as teigia, jog dėl tokio sprendimo jis praras 250 tūkstančių eurų ir turės atleisti 22 savo darbuotojus.

Šis kepėjo ir valdžios konfliktas sulaukė ir Prancūzijos visuomenės dėmesio.

Kai kurie politikai dabar ragina persvarstyti Prancūzijos darbo įstatymus, kurie, anot jų, kenkia verslui.

„Tai, kad darbas mūsų šalyje gali būti laikomas pažeidimu, ir tai, kad meistro aistra gali būti suvaržyta, mums rodo, kokia absurdiška yra sistema“, – teigė buvęs Prancūzijos premjeras François Fillonas.

Tačiau yra ir tokių, kurie stojo ginti ir biurokratus teigdami, kad įstatymai turi būti gerbiami ir jie visai nesudėtingi.

„Pirmiausia – jei įstatymai nėra gerbiami, jų negalime vadinti įstatymais. Juk panašūs nutarimai galioja ne tik Prancūzijoje, – kalbėjo darbuotojų profsąjungos atstovas Ericas Scherreris. – Ar aš turiu teisę važinėti 300 kilometrų per valandą greičiu vien todėl, kad nenoriu gerbti įstatymo? Kur yra ribos?“

E.Scherreris pritarė, kad kepėjai ir kiti maisto pramonėje dirbantys asmenys turėtų nedirbti vieną dieną per savaitę, nes šiose srityse žmonės dirba daug daugiau, nei leidžia įstatymai.

„Šiems žmonėms kiekvieną savaitę reikia poilsio dienos. Mes negalime leisti dirbti jiems be paliovos. Būtina, kad ir darbuotojai, ir darbdaviai ilsėtųsi“, – aiškino profsąjungos atstovas.

Be to, vyras pabrėžia, kad tokias darbo taisykles sugalvojo ne biurokratai, o patys amatininkai ir įvairių sričių profesionalai.

„Taisykles nustato ne valstybė, ji tik jas įgyvendina.

Jie gali dirbti kaip nori šešias dienas per savaitę, bet vieną dieną turi ilsėtis“, – įsitikinęs vyras. („The Local“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.