Į rojų po mirties viliasi patekti vos trečdalis lenkų

Lenkijos religijotyros specialistus suglumino naujausias sociologinės apklausų firmos CBOS tyrimas, paliudijęs, kad tik trečdalis tautiečių viliasi po mirties patekti į rojų.

Demonstrantai reikalauja, kad valstybė finansuotų ne bažnyčią, o ligonines.<br>R.Butrimo nuotr.
Demonstrantai reikalauja, kad valstybė finansuotų ne bažnyčią, o ligonines.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2015-03-08 12:30, atnaujinta 2018-01-11 06:43

Toks lenkų atsakymas pribloškė vietos katalikų bažnyčios hierarchus ir galimai sukėlė nerimo Vatikano vadovams. Mat Lenkija yra viena religingiausių ES valstybių, kurioje net 95 procentai gyventojų lanko bažnyčią ir laiko save katalikais.

CBOS apklausoje tik 36 procentai lenkų pareiškė esą įsitikinę, kad po mirties pateks į rojų ar skaistyklą arba blogiausiu atveju į pragarą. Dar 31 spėja, kad mirtimi egzistencija nesibaigs, tačiau neturi supratimo, kas bus po jos, o 18 procentų teigia, kad po mirties nieko nebebus.

Tuo, kad Dievas egzistuoja, tvirtai tiki tik 56 procentai lenkų, o 27 procentai tautiečių abejoja. Net 82 procentai tų, kurie tvirtai tiki Dievo buvimu, yra įsitikinę, kad dangaus valdovas klausosi jų maldų, nors reguliariai bažnyčią lanko tik 65 procentai.

Hierarchams nerimą kelia ir kunigų pateikta tikinčiųjų statistika bažnyčiose. Ji paliudijo, jog pirmą kartą per pastaruosius trisdešimt metų sekmadieninėse mišiose 2014 metais lankėsi mažiau nei 40 procentų parapijiečių.

Religijotyros specialistai teigia, kad dalį tikinčiųjų nuo bažnyčios atbaidė kunigų kišimasis į politinį gyvenimą, paaiškėję dvasiškių pedofilijos, girtuokliavimo bei turto vaikymosi skandalai. Be to, manoma, kad bažnyčia paprasčiausiai prarado moralinės opozicijos vaidmenį, kokį atliko sovietmečiu, kai daugumai lenkų apsilankymas bažnyčioje reiškė savotišką protestą prieš valdžią.

Bažnyčios ėmė privengti tikėjimu abejojantys asmenys – tai vyskupams kelia didelį susirūpinimą. Dėl to jie kaltina iš Vakarų Europos slenkančią ateizmo bangą ir ragina išsaugoti Lenkijos religingumą.

Vietos bažnyčia įnirtingai priešinasi siekiams legalizuoti abortus, įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas, siekia uždrausti dirbtinį apvaisinimą, į abitūros egzaminus įtraukti tikybą. Lenkijos mokytojų sąjungos pirmininkas Slawomiras Broniarzas tvirtina, kad religinės organizacijos jau valdo kelis šimtus mokyklų, kuriose vaikai yra mokomi, kad niekas šiame pasaulyje nevyksta be Dievo žinios.

S.Broniarzas teigia, kad perimdama švietimo įstaigas bažnyčia viliasi užsitikrinti didesnį tikinčiųjų skaičių mišiose, nors toks religijos kišimasis į švietimą esą pažeidžia konstitucijos nuorodą apie Lenkijos pasaulietiškumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.