Aplinkosaugininkai myli gamtą, bet grasina nunuodyti kūdikius

Medžius apsikabinę aplinkosaugininkai – praeitis. Dabartiniai gamtos mylėtojai griebiasi šantažo ir grasina nunuodyti net kūdikius, jeigu nebus uždrausti pesticidai, kurie skirti kovai su graužikais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 8:35 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 9:41 PM

Naujosios Zelandijos policija atskleidė, kad nuo lapkričio mėnesio mėgina išnarplioti ekoterorizmo bylą.

Praėjusių metų rudenį didžiausia šalies pieno perdirbimo įmonė „Fonterra“ ir ūkininkų lobistų grupės sulaukė grasinamųjų anoniminių laiškų, rašo „Lietuvos rytas“.

Prie laiškų buvo pridėti ir maži pieno miltelių paketėliai su įmaišytu natrio fluoacetatu – nuodais, kurie naudojami kenkėjų, tokių kaip oposumai ir žiurkės, populiacijai mažinti.

Laiškuose buvo grasinama tokiais nuodais užteršti kūdikių pieno mišinėlius, jeigu Naujosios Zelandijos ūkininkai nenustos šiais pesticidais naikinti graužikų.

Remiantis statistiniais duomenimis, Naujoji Zelandija sunaudoja 80 proc. visame pasaulyje pagaminamo natrio fluoacetato ir dažnai dėl to yra kritikuojama aplinkosaugininkų.

Šalies premjeras Johnas Key kalbėjo, kad vargu ar grasinimas bus įgyvendintas, tačiau paragino visuomenę padėti policijai surasti šantažuotojus.

„Mes esame tikri, kad Naujosios Zelandijos kūdikių ir kiti pieno mišiniai yra tokie pat saugūs kaip ir iki grasinimų, – ministrui antrino Pirminės pramonės ministerijos direktoriaus pavaduotojas Scottas Gallacheris. – Žmonės turėtų juos vartoti ir toliau.“ Jis teigė, kad buvo paimta daugiau nei 40 tūkst. mėginių ir nuodų pėdsakų neaptikta, tačiau visose gamybos vietose sustiprinta kontrolė.

„Šis nusikalstamas grasinimas yra skirtas sukelti baimę ir taip pasiekti politinių tikslų.

Jis nukreiptas į maistą, tačiau vien dėl to neverta abejoti mūsų pasaulinio lygio maisto saugumo sistema ar kuriuo nors mūsų gamintoju“, – tikino S.Gallacheris.

Policija vis dar ieško, kas galėjo atsiųsti grasinimą, ir ragina patį šantažuotoją prisipažinti.

Šantažuotojui gresia iki 14 metų laisvės atėmimo bausmė. (CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.