Niujorke atidaryta kraupi paroda sukrėtė ir visko mačiusius

Kol Sirijos džihadistai leidžia laiką kino teatre ramiu veidu žiūrėdami, kaip įkaitams pjaustomos galvos, žiaurios šių susidorojimų nuotraukos šokiruoja Niujorko gyventojus. Išluptos akys, smaugimas ir ilgalaikio badavimo padariniai – tai tik keletas sukrečiančių vaizdų, kuriuos galima išvysti naujoje fotografijos parodoje, rašo „Daily Mail“.

Reuters nuotr.
Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 1:46 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 8:17 PM

Konfliktas Sirijoje tęsiasi jau penktus metus. JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Kataro ir Saudo Arabijos iniciatyva Jungtinių Tautų būstinėje buvo surengta paroda apie sukrečiančią regiono realybę. Šią savaitę eksponuojamos maždaug 25 nuotraukas iš didžiulės 55 tūkst. nuotraukų kolekcijos.

Parodą aplankę Niujorko gyventojai su siaubu ir pasišlykštėjimu žiūrėjo į šiurpius vaizdus. Visos šios nuotraukos slapčia atgabentos iš Sirijos 2011-2013 metais. Jose vaizduojami nužudytų, nukankintų žmonių kūnai, jų žaizdos ir skausmas. Nuotraukas nufotografavo buvęs policijos fotografas slapyvardžiu Caesar.

Buvę karo nusikaltimų prokurorai teigė, kad Caesar buvo vyresnysis seržantas Sirijos armijoje. Jis trylika metų dirbo ikiteisminės ekspertizės fotografu.

Nuo 2011 metų rusėjo iki 2013 metų rugpjūčio Caesar dirbo karinėje ligoninėje Damasko srityje. Ten jis fotografavo kūnus iš trijų įkalinimo centrų. Jam pavyko slapta išgabenti nuotraukas iš ligoninės paslėpus atminties korteles savo bate.

Nusikaltimai – akivaizdūs

Buvę karo nusikaltimų prokurorai pareiškė, kad nuotraukos yra akivaizdus įrodymas, jog Sirijoje masiškai kankinami ir žudomi žmonės.

Jungtinės Karalystės ambasadorius Jungtinėse Tautose Markas Lyallas Grantas teigė, kad paroda skirta informuoti visuomenę apie žmogaus teisių pažeidimus Sirijoje. Juos vykdė prezidento Basharo al-Assado kariai.

„Konfliktas Sirijoje tęsiasi jau penktus metus. Žuvusiųjų skaičius siekia 220 tūkst., o 7,6 mln. turėjo palikti gyvenamąsias vietas. Dar 3,8 mln. žmonių buvo priversti bėgti iš šalies“, – sakė M.Lyallas Grantas.

„Tikiuosi, ši paroda primins, kad politinis sprendimas šiam konfliktui reikalingas kuo greičiau. Privalome užbaigti žmonių kančias Sirijoje“, – pabrėžė jis.

Jungtinių Tautų Saugumo taryba peržiūrėjo nuotraukas neoficialiame susitikime praeitą balandį.

Rusija ir Kinija gegužę vetavo pasiūlymą perduoti situacijos Sirijoje nagrinėjimą tarptautiniam baudžiamajam teismui. Kaltinimai galimi už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmonijai pilietinio karo metu.

Nacionalinės Sirijos koalicijos atstovas JT Najibas Ghadbianas sakė, kad Sirijos atstovai Jungtinėse tautose buvo pakviesti apsilankyti parodoje, nors abi pusės ir nebendrauja. O pats N.Ghadbianas teigė, esą, kai jis pirmą kartą išvydo šias nuotraukas ašarų sulaikyti nesugebėjo.

Sukrečiantys ir nepamirštami vaizdai

„Kiekvienas pamatęs šias nuotraukas niekada jų nepamirš“, – teigė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

„Suluošinti kūnai, išluptos akys, išsekę kaliniai. Tai prieštarauja kiekvieno žmogiškumo supratimui“, – pridėjo N.Ghadbianas.

Paroda pasirodė po to, kai tarptautinė teisių grupė paskelbė, kad Sirijos pilietiniame kare žuvo daugiau nei 600 medicinos darbuotojų.

Organizacija „Physicians for Human Rights“ užfiksavo 223 atakas prieš 183 ligonines Sirijoje nuo konflikto pradžios. Ataskaitoje prezidento B. al Assado vyriausybė yra kaltinama dėl 88 proc. šių atakų prieš ligonines ir 97 proc. medicinos darbuotojų nužudymų. 139 mirtys priskiriamos kankinimams ir egzekucijoms.

Ataskaitą pateikusios grupės direktorius Erinas Gallangheris teigė, esą, dėl kiekvieno nužudyto medicinos darbuotojo ar sunaikintos ligoninės tūkstančiai Sirijos gyventojų lieka be medicininės pagalbos.

Parengė Eglė Tamošauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.