Prancūzus įžeidė moneta

Napoleono Bonaparte’o vedama kariuomenė prieš du amžius skausmingai pralaimėjo prie Vaterlo. Bet vakar prancūzai pasiekė nedidelę pergalę dėl mūšio metinėms skirtos monetos.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 13, 2015, 8:51 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 3:05 PM

Belgija atsisakė savo pasiūlymo išleisti proginę 2 eurų monetą, skirtą 200-osioms Vaterlo mūšio metinėms.

Ant monetos turėjo būti pavaizduotas mūšio plano fragmentas ir liūto paminklas, stovintis istorinėje mūšio vietoje netoli Briuselio.

Tačiau prancūzams šis sprendimas pasirodė neskoningas. Pasirodo, net ir du šimtai metų jiems neleido pamiršti skaudaus pralaimėjimo prieš jungtines anglų, olandų ir prūsų pajėgas.

Prancūzijos vyriausybės išplatintame laiške buvo prieštaraujama monetos išleidimui ir sakoma, kad tokio dizaino moneta kai kuriems europiečiams yra „neigiamas simbolis“.

Anot prancūzų, Vaterlo mūšis yra esminis istorinis įvykis, įstrigęs Europos kolektyvinėje atmintyje ir reiškiantis daug daugiau nei paprastas karinis konfliktas.

Tokios monetos išleidimas esą sukeltų neigiamą Prancūzijos visuomenės reakciją jautriu metu ir primintų apie susipriešinusią Europą, kai euro zonos vyriausybėms reikia ypatingos vienybės.

Tačiau kiti europiečiai sunkiai supranta prancūzų nepasitenkinimą dėl monetos.

„Esu nustebęs, kad po dviejų šimtmečių ant smulkios monetos pavaizduota kalva gali sukelti tokį sambrūzdį Paryžiuje“, – sakė Briuselyje dirbantis diplomatas.

Vis dėlto belgams kaimyninės šalies nuomonė pasirodė svarbi.

Šaltiniai Briuselyje patvirtino, kad šalis savo pasiūlymą atsiėmė nenorėdama supykdyti prancūzų.

19 ES šalių vieną savo naudojamo euro pusę puošia nacionaliniais valstybės simboliais.

Taip pat jos gali leisti progines didžiausios vertės – 2 eurų monetas, tačiau jų dizainą turi patvirtinti ES Ministrų Taryba. (BBC, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.