Italė gelbėja kriuksinčius knyslius

Parmos kumpiu garsėjanti Italija didžiuojasi išskirtinėmis kiaulininkystės tradicijomis. Bet 20 metų po ūkius visoje šalyje važinėjusi gyvūnų teisių aktyvistė 42 m. Federica Trivelli iš Turino nebeapsikentusi įkūrė laimingų kiaulių oazę.

F.Trivelli tikina, kad kiaulės – draugiški ir labai protingi gyvūnai, kuriuos verta gelbėti nuo mėsininkų peilių.
F.Trivelli tikina, kad kiaulės – draugiški ir labai protingi gyvūnai, kuriuos verta gelbėti nuo mėsininkų peilių.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2015, 9:37 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:50 PM

Pirmąjį paršiuką F.Trivelli gavo dovanų prieš šešerius metus 36-ojo gimtadienio proga. Dabar jos „La piccola fattoria degli animali“ – mažajame gyvūnų ūkyje netoli Turino Italijos šiaurėje gyvena dvidešimt nuo 50 iki kone 400 kilogramų sveriančių paršų.

„Kiekvienas jų turi savo skaudžią istoriją, – pasakojo F.Trivelli. – Vieni buvo apleisti, kankinami, kiti buvo laikomi elementarių higienos normų neatitinkančiomis sąlygomis, o dar kitus mes išgelbėjome nuo žiaurių skerdynių.“

Kiekvienas šio ūkio gyventojas turi ir prasmingą vardą, į kurį, F.Trivelli teigimu, nedelsdamas atsiliepia.

Štai Yoda gavo „Žvaigždžių karų“ personažo vardą, nes, kaip ir jis, buvo pasmerkta myriop, tačiau liko gyva.

Iš žiauriomis sąlygomis pasižymėjusio ūkio pabėgęs paskersti pasmerktas paršelis pavadintas Kibo vardu – išvertus iš japonų kalbos tai reiškia viltį. Gandhi ir Zorro reikšmės nė aiškinti nereikia, o štai naujausiam ūkio gyventojui – Palerme šiukšlių maiše rastam paršeliui sulaužyta koja – suteiktas didžiausiam vergų sukilimui senovės Romoje vadovavusio gladiatoriaus Spartako vardas.

Pamėgo ir žvaigždės

Architektų studijoje sekretore dirbančios F.Trivelli misiją būtų galima apibūdinti paprastai: ir kiaulės nusipelno gyventi geriau.

„Skirtingai negu daugelis mano, kiaulės labai mėgsta bendrauti. Ne tik šunys ir katės, bet ir kiaulės yra nuostabūs žmogui draugiją palaikantys gyvūnai“, – teigė jas gelbėti pasiryžusi moteris.

Nors italės užmojai ne vienam kelia nuostabą, jai nedvejodamas pritartų žinomas aktorius George’as Clooney, kuris 18 metų nesiskyrė su juodu paršeliu Maxu.

2006-ųjų gruodžio 1 d. aktorius iki šiol vadina skaudžiausia savo gyvenimo diena – tądien Maxas nugaišo.

Juokaujama, kad trumpais romanais garsėjusiam G.Clooney ilgiausia meilės istorija buvo būtent su 130 kilogramų sveriančiu Maxu, kuris kartais net miegodavo jo lovoje.

G.Clooney – anaiptol ne vienintelė kiaulėms simpatiją jaučianti žvaigždė.

Aktoriaus įkalbėtas paršelį įsigijo ir Arnoldas Schwarzeneggeris, tačiau po kelių mėnesių buvo priverstas jį atiduoti į fermą, nes mažas žavingas gyvūnėlis virto porą šimtų kilogramų sveriančiu bekonu.

„Hario Poterio“ sagoje vieną pagrindinių veikėjų suvaidinęs rusvaplaukis Rupertas Grintas įsigijo ne vieną, o net du rožinius augintinius.

Tačiau už dar nepatirtą populiarumą paršeliai turi dėkoti mados tendencijų diktatore vadinamai buvusiai dainininkei, dizainerei Victoriai Beckham.

Prieš penkerius metus ji savo vyrui Davidui Kalėdų proga padovanojo du miniatiūrinius Glosteršyro dėmėtuosius paršelius. Netrukus tokius paršelius įsigijo Paris Hilton, dainininkė Miley Cyrus ir būrys kitų dainininkių bei aktorių.

V.Beckham teigimu, paršeliai, už kuriuos ji sumokėjo 1400 svarų sterlingų (daugiau kaip 1900 eurų), – idealūs naminiai augintiniai, nes juos lengva dresuoti, jie puikiai prisitaiko prie šeimininkų ir namie yra labai švarūs.

Ir namie, ir darbe

Italės gelbėjamos kiaulės nėra nei miniatiūrinės, nei švarios, tačiau, jos teigimu, itin draugiškos, linksmos ir protingos. Kaip ji susižavėjo kiaulėmis?

Mėsos nevalganti F.Trivelli teigia, kad paršelių gelbėjimo ji ėmėsi skatinama ne tik mitybos nuostatų.

„Esame gyvenimą mylinti ir motulę Žemę gerbianti pora“, – taip save pristato F.Trivelli.

Prieš penkerius metus kartu su draugu Daniele ji įkūrė laimingų kiaulių ūkį.

„Seniai jaučiau prieraišumą prie šių knyslianosių“, – viename interviu pasakojo gyvūnų teisių aktyviste vadinama moteris, kurią paršeliai supa ne vien tik jos ūkyje.

Kiaules vaizduojančių vazų, puodelių, magnetukų ir kitokių daiktų netrūksta ir jos namuose bei darbe.

„20 metų važinėjau po gyvulių ūkius, išsibarsčiusius po visą Italiją.

Tačiau tik gavusi dovanų paršelį supratau, kokie jie nuostabūs augintiniai. Po metų įsigijau žemės sklypą Turino apylinkėse ir įgyvendinau širdyje virpančią svajonę“, – pabrėžė kiaulių gelbėtoja.

Ne kiaulidės, o šventovė

„Čia kiaulės gali laisvai daryti tai, ką labiausiais mėgsta, – knaisiotis žemėse, voliotis purve, žaisti su driežais ir drugeliais, drybsoti saulėje ir spoksoti į mėnulį bei žvaigždes, – sakė F.Trivelli. – Čia jos netrukdomos oriai nugyvens visą savo natūralų gyvenimą, kuris gali trukti ir dvylika metų.“

Italė teigia, kad pažintis su šiais be reikalo diskriminuojamais gyvūnais būtų itin naudinga vaikams, o per praėjusias Kalėdas ji „dėde ar teta svajojančius tapti ir unikalių vaikaičių norinčius“ italus ragino ūkyje gyvenančią kiaulę įsivaikinti per atstumą.

Tereikia ūkio profilyje feisbuke išsirinkti patinkantį paršelį ir kas mėnesį pervesti 20 eurų jam išlaikyti.

Ir, žinoma, aplankyti, kada tik širdis geidžia.

„Mūsų ūkis yra taikos, ramybės, meilės ir vilties vieta, kurioje tęsiame kovą už silpnųjų ir savo balso neturinčių, apsiginti negalinčių teises.

Nuostabi vieta, kurioje vadinamieji mėsiniai gyvūnai, atsiduriantys mūsų lėkštėse, gali laisvai kvėpuoti, judėti, žaisti, išreikšti save, bendrauti. Gali gyventi mylimi, prižiūrimi ir saugomi.

Mūsų ūkis – šventovė, kurioje kiekvienas gali susitaikyti su gamta ir prisiminti, kad žmogus gimė iš gamtos, kartu su savo broliais gyvūnais“, – kalbėjo F.Trivelli.

Kažin ar jai pritaria iš kiaulės šlaunies kvepiančius unikalaus skonio vytintus kumpius gaminantys Parmos kumpio konsorciumo atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.