„Islamo valstybės“ sunaikintos skulptūros buvo tik kopijos

Prieš kelias savaites teroristinė „Islamo valstybės“ grupuotė šokiravo pasaulį vaizdo įrašu, kuriame kūjais niokoja neįkainojamas senovines skultūras Mosulo muziejuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 8:04 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 6:48 PM

Dabar paaiškėjo, kad dauguma jų tebuvo gipsinės kopijos, o vertybių originalai vis dar yra saugomi Bagdade.

Vasario mėnesį išplatintame vaizdo įraše matomos asirų ir akadų skulptūros, kaip manoma, buvo tūkstančių metų senumo istorinės vertybės.

Tačiau Irako kultūrinio paveldo institucijos senienų departamento atstovas Fawzye al-Mahdi teigė, kad suniokotos skulptūros nebuvo tikros.

„Tai buvo tik kopijos. Originalai vis dar yra pas mus“, – „Deutsche Welle“ sakė Bagdado muziejaus direktorius.

Šie teiginiai sutampa su ekspertų, kurie kritiškai įvertino grupuotės paviešintą vaizdo įrašą, išvadomis. Archeologijos instituto Londone ekspertas Markas Altaweelas tada sakė, kad „Islamo valstybės“ kovotojams buvo lengva skulptūras tik dėl to, kad jos netikros.

„Galima jų viduje pamatyti geležies strypus. Originalai tikrai neturi tokių strypų“, – sakė jis „Channel 4“ naujienų laidai.

Tačiau buvęs Mosulo gubernatorius Atheelas Nuafi Irako žiniasklaidai teigė, kad kai kurios senovinės skulptūros visgi buvo originalios.

„Tarp jų buvo du tikri kūriniai, kuriuos sunaikino kovotojai. Tai – sparnuotas jautis ir dievo Rožano skulptūra“, – vardino gubernatorius.

Sparnuotojo jaučio skulptūra, kurią vaizdo įrašė teroristai niokoja su kūjais, galimai stovėjo prie Ninevijos miesto vartų VII amžiuje.

Ši skulptūra ypač svarbi Mosului, nes ji – vienas iš retų senovinio meno egzempliorių, kurie nebuvo išvežti į Bagdadą arba užsienį.

Kraštutinė „Islamo valstybės“ doktrina draudžia bet kokių stabų garbinimą. Kovotojai dėl to jau yra suniokoję aibę archeologinių vertybių, šiitų šventyklų ir krikščioniškų bažnyčių užimtame Mosulo mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.