Pasaulis stebėjo Saulės užtemimą

Mėnulio

Jungtinėje Karalystėje stebimas Saulės užtemimas.<br>AP nuotr.
Jungtinėje Karalystėje stebimas Saulės užtemimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-20 09:27, atnaujinta 2018-01-08 17:27

Mėnulio šešėlis pirmiausiai krito ant Žemės į pietus nuo Grenlandijos 7 val. 41 min. Grinvičo (9 val. 41 min. Lietuvos) laiku ir judėjo į rytus, Danijai priklausančių Farerų salų ir Norvegijai priklausančio Svalbardo salyno link. Tose teritorijose entuziastai jau prieš kelis metus užsisakė visas vietas vietos viešbučiuose, kad galėtų atvykti pamatyti retą visišką užtemimą.

„Esu matęs pašvaistę, esu matęs ugnikalnių išsiveržimų, bet visiškas saulės užtemimas vis tiek yra įspūdingiausias dalykas, kokį esu matęs. Ir kiekvienas iš jų – unikalus“, – į pensiją išėjęs NASA astrofizikas Fredas Espenakas sakė Torshaune, Farerų salų sostinėje.

Tačiau penktadienio rytą dangus Torshaune buvo debesuotas su nedaugeliu pragiedrulių. Padangė buvo giedresnė Svalbarde, kur lankytojai buvo raginami likti pagrindinėje gyvenvietėje, kad apsisaugotų nuo klajojančių baltųjų lokių ir nušalimų.

Vienas baltasis lokys ketvirtadienį apdraskė čeką turistą, įsibrovęs į palapinę, kurioje jis miegojo su penkiais kitais turistais. Jakubas Moravevas, kuris buvo nuskraidintas į ligoninę sraigtasparniu, tikėjosi, kad vis dėlto galės pamatyti saulės užtemimą po to, kai lokys jam lengvai sužeidė veidą, krūtinę ir ranką.

Apie 50 tūkst. gyventojų turinčiose Farerų salose, kuriose visiškas užtemimas prasidėjo 9 val. 41 min. vietos (11 val. 41 min. Lietuvos) laiku, maždaug 8 tūkst. lankytojų susirinko pamatyti pirmojo per pastaruosius 60 metų saulės užtemimo tame regione. Dar apie 2 tūkst. žmonių iškeliavo į Svalbardą ir dvigubai padidino žmonių skaičių tose salose, kuriose visiškas užtemimas tęsėsi kelias minutes nuo 11 val. 11 min. vietos (12 val. 11 min. Lietuvos) laiku.

Šįkart galimybę pamatyti retą reginį turėjo gerokai mažiau žmonių negu 1999 metais, kai Europoje buvo paskutinį kartą stebimas visiškas saulės užtemimas. Tačiau dalinis užtemimas buvo matomas didelėje Europos ir Rusijos dalyje, taip pat kai kuriose teritorijose Šiaurės Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

Europoje saulės užtemimą pirmieji pamatė žmonės, esantys Ispanijai priklausančiose Kanarų salose, nors dangus anksti ryte ten buvo debesuotas.

„Dangus pusiau užtrauktas debesimis, bet mes retkarčiais galime trumpam pažvelgti“ į užtemimą, – naujienų agentūrai AFP sakė Kanarų astrofizikos instituto mokslininkas Alfredas Rosenbergas, būdamas Tenerifės saloje.

„Aiškiai matome mėnulio diską, uždengiantį saulę. Labai gražu. Tai vienas iš nuostabiausių astronominių reginių, kuriuos galima stebėti“, – nurodė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.