20 ženklų, rodančių, kad gimėte ir augote Lietuvoje

Daugiau nei 12 mln. unikalių lankytojų per mėnesį sulaukiančiame internetiniame kelionių tinklalapyje „Matador Network“ pasirodė rašinys, kuriame surinkta 20 ženklų, esą rodančių, kad gimėte ir augote Lietuvoje – net jei to nežinote.

Lietuviai mėgsta girtis savo išskirtinumu.<br>123rf.com nuotr.
Lietuviai mėgsta girtis savo išskirtinumu.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2015, 5:36 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:02 PM

Tiesa, tai vieno žmogaus sąrašas – dažnam kai kurie neva visų lietuvių pomėgiai ar papročiai gali sukelti tik šypseną.

1. Tiesiog dievinate lietuvišką maistą. Pagalvokite apie lašinukus, agurkėlius, silkę pataluose, baltą mišrainę, duoną su česnaku ir cepelinus – per kiekvieną kelionę atgal į Lietuvą valgote visa tai. Jei įmanoma – viską kartu.

2. Krepšinis yra jūsų antroji, jei nei pirmoji religija. Krepšinis yra vienintelė sporto šaka, kurią garbina visi trys milijonai lietuvių. Kad ir kur pasaulyje būtumėte, toli žvalgytis nereiks ir pamatysite barą, pilną prisigrūdusį geltonomis, žaliomis ir raudonomis spalvomis pasipuošusių lietuvių. Jie jus priims kaip geriausią bičiulį ir pakvies kartu žiūrėti rungtynes.

3. Mėgstate stovyklauti. Lietuvoje pilna įspūdingų ežerų ir miškų, tad atėjus vasarai sukviečiate draugus, susipakuojate palapinę ir išvykstate stovyklauti. Grybaujate ir uogaujate, žvejojate, kepate mėsą ant laužo, kartais dainuojate lietuvių liaudies dainas.

4. Mokate daugiau nei vieną užsienio kalbą. Kadangi Lietuvos istorija komplikuota, greičiausiai žinote daugiau užsienio kalbų nei jūsų draugai užsienyje. Dažnas lietuvis supranta ne tik angliškai, bet ir rusiškai, vokiškai, lenkiškai.

5. Galite atsilaikyti per lietuviškas vestuves. Tradicinės lietuvių vestuvės tęsiasi dvi dienas, per kurias įnirtingai puotauja ir be galo daug geriama. Puotos dalyviai iš pradžių pasveikinami stikleliu degtinės, rieke juodos duonos ir druska. Visa tai – dar prieš puotą. Per vestuves apstu įvairių žaidimų, o per visus juos reikia vartoti alkoholį. Pavyzdžiui, piršlys pagrobia nuotaką ir tada yra „pakariamas“. Į šventę kviečiami visi, net menkai pažįstami – kuo daugiau, tuo geriau!

6. Jei esate mergina, niekada nesėdite stalo kampe. Puikiai žinote, kad tai reiškia, jog niekada nesusituoksite!

7. Jei nebuvote geri, po kalėdine eglute tikitės rasti medinių šaukštų. Jei kažką prisidirbote ar, pavyzdžiui, radote savo Kalėdų dovanas anksčiau laiko ir jas išpakavote, žinote, kad mediniai šaukštai – neišvengiama.

8. Bent kartą perskaitėte „Grybų karą“. Justino Marcinkevičiaus knygą Lietuvoje perskaito kiekvienas vaikas.

9. Esate kam nors dovanoję gintaro. Gintaras – nacionalinis akmuo, išmestas Baltijos jūros pakrantėje. Mitai teigia, kad gintaras turi gydomųjų galių. Todėl renkantis dovanas gintaro papuošalai dažnai tampa pačiu pirmuoju pasirinkimu.

10. Jūs „užsisakote“ vietą paplūdimyje. Vasara Lietuvoje labai trumpa. Kai pagaliau pakyla temperatūra, gražiuosius pajūrio paplūdimius užkemša didžiulės minios – bent jau Palangoje. Tad norint rasti gerą vietą ištiesti rankšluosčiui, reikia keltis anksti.

11. Lietuvaitės – pačios gražiausios pasaulyje. Lietuvę bet kur pasaulyje pamatysi iš tolo. Ji visada gatve žingsniuos grakščiai, bus gražiai apsirengusi. Ji jus pasveikins šypsena ir švelniai ištars: „Labas“.

12. Prisijaukinate žiemą. Valyti sniegą nuo kelio spaudžian 30 laipsnių šalčiui neatrodo labai maloni veikla. Bet išvykus gyventi svetur, ypač – ten, kur žiemos labai švelnios arba apskritai neegzistuoja, pradedate ilgėtis blizgančio sniego pusnų ir jaukių vakarų susisukus į šiltą antklodę ir siurbčiojant arbatą.

13. Esate gamtos vaikas. Užaugote skindami obuolius tiesiai nuo medžių, bėgiodami su pulkais vištų, ryte užuosdami šviežią duoną ir susipurvindami rankas darže. Ir viso to pasiilgote!

14. Nesišypsote žmonėms, kurių nepažįstate. Lietuvos miestų ir miestelių gatvėse retai pamatysite žmogų, kuris šypsosi. Neįsižeiskite – mes tokie jau esame! Bet susipažinę suprasite, kad lietuviai yra šilti ir draugiški.

15. Negalite be saulės, jūros ir smėlio. Lietuvos vasaros trumpos, tad geras oras čia labai vertinamas. Ir per atostogas tropikų kraštuose lietuviai į paplūdimį atkeliauja anksti ryte ir jį palieka tik leidžiantis saulei. Deginamasi iki parudavimo, o maudomasi net labai sūrioje jūroje.

16. Sveikatos sumetimais plakatės pirtyje. Senas lietuviškas paprotys – išplakti vienas kitą vantomis pirtyje Verbų sekmadienį.

17. Kuo ramiausiai geriate aguonpienį. Kūčių vakarą ant stalo išstatomi mažiausiai 12 patiekalų, o vienas jų – aguonpienis su kūčiukais. Per muitinę aguonpienio geriau negabenti.

18. Jau žinote, kaip paaiškinti, kas yra šaltibarščiai. Kad ir kaip keistai gali skambėti burokėlių, agurkų, krapų, kiaušinių ir kefyro derinys, garsioji lietuviška rožinė sriuba, kurią reikia užsikąsti virtomis bulvėmis, iš tiesų yra labai skani.

19. Esate alaus ekspertas. Prancūzai daug žino apie vyną, škotai – apie viskį, o lietuviai – apie alų. Alaus virimo tradicijos čia senos, tad žmonės geba atskirti gerą alų nuo blogo.

20. Vengiate skustagalvių. „Marozų“, „forsų“, „gezų“ – susidūrimo su tokiais veikėjais stengiamasi išvengti bet kokia kaina. Net jei tenka pereiti net ne į kitą gatvės pusę, o į kitą rajoną. Skustagalviai reiškia problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.