Danai muzikos festivalyje šlapimą pavers alumi

„Roskilde“ festivalio organizatoriai nusprendė nešvaistyti šlapimo. 25 tūkst. litrų šio skysčio jie nusprendė patręšti miežius, iš kurių bus gaminamas alus, skelbia „The Guardian“.

Jau 2017 metais lankytojai galės skanauti alaus, kurio pasėlius tręšė jų šlapimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jau 2017 metais lankytojai galės skanauti alaus, kurio pasėlius tręšė jų šlapimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2015, 10:43 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 6:11 AM

Po saulėtu dangumi būriai vyrų, vilkinčių jūreiviškus marškinėlius, rankose laiko plastikinius alaus puodelius ir rikiuojasi ilgose eilėse nusilengvinti į metalinį lataką.

Šis jų „įnašas“ suteka į specialias talpas. Vėliau šlapimu bus laistomi laukai, kuriuose auga miežiai, skirti alaus gamybai.

Tokios naujos „perdirbimo“ iniciatyvos imtasi didžiausiame šiaurinės Europos muzikos festivalyje „Roskilde“, kuris vyksta Danijoje, Zelandijos saloje.

Organizatoriai tikisi, kad jiems pavyks surinkti 25 tūkst. litrų šlapimo iš daugiau nei 100 tūkst. festivalio lankytojų.

Jei visi planai bus sėkmingai įgyvendinti, jau 2017 metais festivalio svečiai galės paragauti alaus, kurio pasėlius tręšė jų pačių šlapimu.

Leifas Nielsenas iš Danijos agrikultūros ir maisto tarybos sakė, esą tokios iniciatyvos esmė yra pakeisti žmonių požiūrį į atliekas. Tai ne našta, o vertybė. Ši taryba bendradarbiauja su festivalio organizatoriais ir kartu skatina „alaus perdirbimą“.

„Milžiniški šlapimo kiekiai, kurie neišvengiami festivalių metu, daro žalą aplinkai ir kanalizacijos sistemoms. Bet alaus perdirbimas pavers šlapimą ištekliu“, teigė L.Nielsenas. Jis įsitikinęs, kad šis projektas bus sėkmingas.

„Aš manau, kad daugelis žmonių supranta šią priežastį ir tai, kaip smagu yra prisidėti prie alaus gamybos. Tai, kad į visą tai įvelta ir roko muzika padės perduoti žmonėms mūsų žinutę“, tęsė L.Nielsenas.

Pagrindinės festivalio žvaigždės šiemet yra „Florence and the Machine“, Pharellas Williamsas ir Paulas McCartney. Organizatoriai tikisi, kad tokie įžymūs žmonės prisidės prie iniciatyvos.

„Pastatėme pisuarus prie pat scenų, kuriose gros atlikėjai, tad tikimės gauti ir pačių roko žvaigždžių šlapimo“, sakė Marie Grabow Westergaard iš agrikultūros ir maisto tarybos.

Florence Welch taip pat nebus palikta už borto. Organizatoriai pasakojo, jog moterys taip pat galės prisidėti prie iniciatyvos. Joms bus dalinamos nemokamos kartoninės dėžės šlapimui.

„Nešvaistyk savo šlapimo. Ūkininkai gali jį ir vėl paversti alumi.“ – Po tokiu užrašu rikiuojasi eilės susidomėjusių festivalio lankytojų.

„Manau, kad tai puikus sumanymas. Kitu atveju šlapimas būtų iššvaistytas, o dabar galime prisidėti prie gamtos saugojimo ir linksmintis tuo pačiu metu“, – sakė 26 metų Lasse Riisberg.

„Tai smagu ir skatina eiti prie pisuarų vietoj to, kad nusilengvintume tiesiog ant žolės. „Roskilde“ festivalis visada garsėjo tuo, kad yra „žalias“. Tačiau tai jau visai kitas lygmuo“, – pritarė 25 metų Rasmusas Skobbo.

Festivalis susirūpinimą ekologija išreiškia ir kitais būdais: sukurta kampanija, kuri skatina lankytojus dalintis mašinomis, taip pat pardavinėjamas ekologiškas alus ir stiprieji gėrimai, perdirbto plastiko puodeliai.

„Šiais laikais kiekvienas nori būti draugiškas gamtai. Todėl tai yra puikus būdas pajusti, jog darai planetai kažką gero be didelių pastangų“ – sakė R.Skobbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.